Türkiye Rusya’dan S-400 alıyor

Rusya ile S-400 alımı için bir yıldır devam eden görüşmeler tamamlandı. Anlaşma Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın imzasının ardından yürürlüğe girecek

Türkiye Rusya’dan S-400 alıyor

Rusya ile Türkiye arasında S-400 alımı için bir yıldır devam eden görüşmeler tamamlandı. Anlaşma Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın imzasının ardından yürürlüğe girecek.

Anlaşma uyarınca Türkiye toplam 4 adet S-400 hava savunma sistemi alacak. İlk iki sistemin 2019 yılında Türkiye’ye teslim edilecek.

İlk iki sistem Türkiye’de konuşlandırıldıktan sonra iki S-400 sistemi de Rus-Türk ortaklığıyla üretilecek.

2 buçuk milyar dolarlık anlaşma kapsamında S-400’ler Türk hava sahasını balistik füzeler, uçaklar ve insansız hava araçlarına karşı koruyacak.

Ancak NATO üyesi olan Türkiye S-400 sistemini NATO hava savunma sistemine entegre edemeyecek. Sistem bağımsız çalışacak.

S-400’ler 400 kilometrelik azami menzile, ve 50 kilometrenin üstünde irtifaya çıkma yeteneğine sahip.

Türkiye uzun menzilli hava savunma sistemi için 2006 yılında adım atmış, 2012 yılında ise teklif veren dört firma arasından Çinli firmayla görüşmeler başlatılsa da sonuçlandırılamayarak ihale kasım 2015’te iptal edilmişti.

Bir yıl önce ise S-400 hava savunma sistemi için Rusya ile müzakereler başlatılmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X