Türkiye üçüncü sırada

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin insani yardımlarda ABD ve İngiltere’den sonra dünyadaki üçüncü ülke olduğunu bildirdi.

Türkiye üçüncü sırada

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da gerçekleştirilen “Fahri Konsoloslar Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, sivil toplum örgütlerinin Türk dış politikasında aktif olması gerektiğini, Türkiye’nin görünürlüğünü ve etkinliğini artırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Türk ürünlerinin girmediği hemen hemen hiç bir ülke kalmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, uluslararası ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için 20’den fazla ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladıklarını, bazı ülkelerle de bağlı oldukları bölgesel örgütlerle anlaşma yaptıklarını dile getirdi.

“Sınır komşusu ülkelerle ticaret 94 milyar dolara ulaştı”

Sınır komşularıyla da ticareti önemsediklerini anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, “Sınır komşusu ülkelerle ticaretimiz 94 milyar dolara ulaştı. Bizden önce 13 milyar dolardı” dedi.

Vizeleri kaldırarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurtdışına kolay gitmesi ve diğer ülkelerin vatandaşlarının da Türkiye’ye kolay şekilde gelmesini sağladıkların aktaran Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Vizeleri bazen karşılıklı, bazen de tek yönlü kaldırıyoruz. 70’den fazla ülkeye vatandaşlarımız vizesiz şekilde seyahat edebiliyor”

“E-vize” uygulaması

Son bir yıldır “e-vize” sistemini uyguladıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, bu sayede Türkiye’ye gelmek isteyen bazı ülkelerin vatandaşlarının 2-3 dakika gibi kısa bir sürede vize alabildiğini kaydetti.

“Dünyada 228 temsilciliğimiz var”

Türkiye’nin temsilcilik sayısının artırılması noktasında da önemli adımlar attıklarını vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Son 5 yılda 50’den fazla temsilcilik açtık. Dünyada 228 temsilciliğimiz var. Dünyada bu anlamda 6’ncı sıradayız. Bu yıl sonu itibarıyla temsilcilik sayımızı 241’e çıkaracağız ve ilk 5 ülke arasına gireceğiz. Düsseldorf Başkonsolosluğunu açtık. Dünyadaki en büyük binamız oldu. New York’ta, Birleşmiş Milletler’in karşısında Türkevi var. Bu ev 10 katlı. Burayı boşalttık, yıkım ihalesini gerçekleştirdik. Proje tamamlanmak üzere. Kat hakkını satın almaya çalışıyoruz. Amacımız, 42 kata ulaşmak. Buraya büyük, itibarlı bir Türkevi inşa etmek istiyoruz.”

İnsani yardımlar

Türkiye’nin itibarının, görünürlüğünün dünyanın çeşitli yerlerinde uyguladığı kalkınma projeleri, insani yardımlarla arttığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Bütün ülkelerde TİKA’nın mutlaka bir eseri var. Türk Hava Yolları dünyada en fazla destinasyona uçan havayolu şirketi. Felaket durumlarında AFAD, dünyanın neresinde olursa olsun hemen yardıma koşuyor. Kızılay, insani yardımları yürütüyor. Türkiye, insani yardımlarda Amerika ve İngiltere’den sonra dünyada üçüncü sırada. 2013 yılında 1,6 milyar dolar insani yardımda bulunduk. 2014 yılında da net rakam açıklanmadı, ancak 1,7 milyar dolar olacağını düşünüyoruz. Kalkınma yardımlarında da 3,3 milyar dolara ulaşmış durumdayız. “

“Türkiye’nin diplomaside bir merkez olması için uğraşıyoruz”

Dünyadaki uluslararası örgütlerin Türkiye’ye ilgisinin arttığını anlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki temsilcilik sayısı arttı. Daha önce Türkiye’de 160 temsilcilik vardı, şimdi ise 266 temsilcilik var. İstanbul, New York’tan sonra temsilci sayısı bakımından dünyadaki 2’nci şehir oldu. Bölgesel örgütlerin merkezi İstanbul’da. Birleşmiş Milletler’in bölgesel merkezi olmak için çaba sarf ediyoruz. Türkiye’nin diplomaside bir merkez olması için uğraşıyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X