‘Türkiye yatırımcılar için cennet olacak’

Yurt içi ve yurt dışından gelecek yatırımcılara hazır sanayi parseli üreteceklerini ifade eden Bakan Özlü, yatırımcılar açısından Türkiye’nin bir cennet olacağını kaydetti.

‘Türkiye yatırımcılar için cennet olacak’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ar-Ge reform paketinin ardından Üretim Reform Paketi’nin de meclisten geçmesiyle Türkiyenin, yatırımcılar ve yüksek teknolojili ürün geliştirmek isteyenler için bir cennet olacağını söyledi.

Bakan Özlü, yaptığı açıklamada, Ar-Ge ve Üretim Reform Paketlerinin yatırımcıya getirdiği avantajları değerlendirdi. Ekonomide inovasyon ve Ar-Ge’ye dayalı büyüme modelinin gerçekleştirilebilmesi için büyük önem taşıyan Ar-Ge Reform Paketi Yasası’nın, Meclisten geçtiğini hatırlatanÖzlü, söz konusu yasayla araştırma, geliştirme merkezlerine ve araştırma, geliştirme yapmak isteyenlere önemli destek ve teşvikler sunduklarını söyledi. 

Ar-Ge merkezi kurmak için çalışması gereken personel sayısını 15’e düşürdüklerine dikkat çeken Özlü, bu kararın KOBİ ölçeğindeki şirketlerin de Ar-Ge faaliyetleri yapabilmesinin önünü açacağını kaydetti. 

Yasalaşan paketin, Türkiye’de Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesinde yeni bir dönemi başlatacağına işaret eden Özlü, ”Asgari ücretin iki katına yakın bir ücret desteği veriyoruz. Ar-Ge merkezinde çalışanlara, doktora yapma imkanı getirdik. Teknopark ve Ar-Ge merkezlerinde kullanılacak teçhizatın yurt dışından getirilmesi halinde, bunların gümrük ve ithalat vergilerini biz ödüyoruz” dedi.

SON AŞAMAYA GELİNDİ

Üretim Reform Paketi hakkında da bilgi veren Özlü, söz konusu paketle de sanayicinin önündeki engelleri kaldırmak ve daha çok desteklemek istediklerinin altını çizdi. 

Bakan Özlü, ”Üretim Reform Paketinde son aşamaya gelindi. Nitelikli teknolojik organize sanayi bölgelerinin kurulmasının önünü açacağız. Devlet olarak bütün işlemleri bizim yürüttüğümüz, tamamladığımız ve sanayicinin gelip kazmayı vurduğu, temelini attığı bir modele geçmek istiyoruz” diye konuştu.

HAZIR SANAYİ PARSELİ

Halihazırda yatırım yapmak isteyen sanayicilerin, Çevresel Etki̇ Değerlendi̇rme (ÇED) Raporu, teşvik araştırması gibi birçok prosedürle karşı karşıya kalacağını belirten Özlü, bütün bunların bakanlık tarafından yerine getirileceğini dile getirdi. Faruk Özlü, ”Yurt içi ve yurt dışından gelecek yatırımcılar sanayi parseli bulmakta zorlanmayacaklar, onlara hazır sanayi parseli üreteceğiz. Yasalaşan Ar-Ge Reform Paketi’nin ardından, Üretim Reform Paketi’nin de Meclisten geçmesi halinde Türkiye, yatırımcılar ve yüksek teknolojili ürün geliştirmek isteyenler için bir cennet olacak” dedi.

OSB’LER ŞEHİR DIŞINA TAŞINACAK

Türkiye’de şehir merkezine yakın birçok noktada Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve sanayi siteleri bulunduğunu ifade eden Özlü, paket kapsamında yapılacak düzenlemeyle buraların makul uzaklıklarda şehrin dışına taşınacağını kaydetti. Yeteri kadar büyüklükte dükkanlardan oluşan yeni siteler kurmayı hedeflediklerine dikkat çeken Özlü, şu anda organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinin var olduğu kıymetli arazileri de yerel yönetimlerin değerlendirmesini istediklerini vurguladı. 

EMLAK VERGİSİ ALINMAYACAK

Bakan Özlü, OSB’ler ve sanayi sitelerini, çalışma alanlarına göre kategorize edeceklerine değinerek, özel sektör tarafından ‘özel endüstri bölgesi’ kurulmasının da önünü açacaklarını söyledi. Parsel birim fiyatlarına üst limit getireceklerini dile getiren Özlü, böylece bu alanlardan haksız kazanç elde edilmesini engelleyeceklerini kaydetti. 

Bakan Özlü, ayrıca paketin organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan parsel veya dükkanlardan, emlak vergisi alınmamasını öngördüğünü sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X