Dişi hayvanların kesilmesinin yasak olduğunu hatırlatan Baysal, ‘Son günlerde sadece dişi hayvanlar değil gebe hayvanlar bile kesiliyor. Çünkü yetiştirici, hayvanları besleyecek yemi bile bulamaz hale geldi. Devlet yetiştiriciye hayvanını kestirmeyi yasaklamış, ancak işini nasıl sürdüreceğini söylemiyor. Öte yandan özellikle hayvan refahı için çok gerekli olan, bunun yanında kaba yem ihtiyacının en ekonomik hali, suyun en az kullanıldığı alan olan meralar daha fazla imara açıldı. 1975 yılında 21 milyon hektar mera alanı varken 2021 yılında bu rakam 11 milyon civarına geriledi ‘ dedi. ‘Mera sorunun somut bir örneğinin bugünlerde Bursa’da yaşandığını kaydeden Baysal, “Osmanlı’dan beri mera vasfında olan, özellikle son dönemde ıslah edilerek ‘çok iyi vasıflı mera’ statüsü kazandırılan mera, şu anda mera özelliği dışında kullanılmak isteniyor. Bu meradan yaklaşık 2 bin 600 büyükbaş, 3 bin 200 küçük baş hayvan yararlanıyor” ifadelerini kullandı.
KIRSAL NÜFUS ERİYOR
Tarım ve hayvancılığın Büyükşehir Yasası ile ilk darbeyi aldığını kaydeden Baysal, köylerin mahalleye dönmesiyle ahır yapmanın zorlaştığını, imar değişikliği nedeniyle köylerin kentleştiğini kaydetti. Baysal, “2019 yılına kadar devam eden bu süreç, geri dönüşümsüz bir çok zarardan sonra fark edildi. Ekim 2020’den itibaren kırsal mahalle ile çözüm bulunmaya çalışıldı. Yani son bir buçuk yıldır vergi, harç ve su ücretlerinde indirimlerle tarım ve hayvancılık tekrar özendirilmeye çalışılıyor” diye konuştu. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan kırsaldaki nüfusun hızla eridiğini kaydeden Baysal, “Karlılığın giderek azalması, sosyal yaşamın ve refahın kırsalda yetersiz oluşu özellikle gençler için kentleri daha çekici kılıyor. Bu aynı zamanda göçe de neden oluyor. Kırsal nüfus ve üretim azalırken, şehir nüfusu plansızca artıyor’ dedi.
“SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞAMAYACAKLAR”
Bu süreçten veteriner hekimlik ve hayvan sağlının da payını aldığını belirten Baysal, “Yıllarca, kırsalda yetiştirici ile omuz omuza çalışan veteriner hekimler artık pes etmiş durumda. Muayenehanelerini kapatıyorlar ya da küçük evcil hayvan hekimi olarak çalışmaya devam ediyorlar. Bir süre sonra, bir şekilde hayvancılık yapmaya devam eden yetiştiriciler, hayvanları için sağlık hizmetine ulaşmakta güçlük çekecekler, bu aynı zamanda halk sağlığına da olumsuz yansıyacak” şeklinde konuştu.