“Türkiye’de eğitim proje çöplüğü”

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, eğitim sistemiyle ilgili Türkiye’nin proje çöplüğüne döndüğünü ifade etti. En büyük adaletsizliğin eğitim sisteminde yaşandığını kaydeden Pehlivanoğlu, eğitimde fırsat eşitliği sağlanmadan nitelikli,

“Türkiye’de eğitim proje çöplüğü”

RABİA DENİZ 

 

Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, TED Bursa Koleji’ni ziyaret ederek, basınla buluştu. TED Koleji’nde nitelikli eğitimi temel aldıklarını vurguladı. 

Türkiye’deki eğitim sisteminin var olan haliyle nitelikli eğitimden çok uzak olduğunu ifade eden Pehlivanoğlu, bugün Türkiye’nin ciddi bir riskle karşı karşıya olduğunu savundu. Türkiye’de her yıl eğitimde yeni bir model konuşulduğunu, eğitim sistemiyle ilgili Türkiye’nin proje çöplüğüne döndüğünü ifade eden Pehlivanoğlu, “Bu ülkede hiç kimse konuşamazken biz dershane karşıtı kampanyalar yaptık. Bizim karşıtlığımız kişiler, gruplar değil sistemle ilgilidir. Eğitim okulda verilir. Eğitimin kazanımlarının hangi segmentlerden geldiği de bilimsel olarak ortadadır. Dershaneleri kapattık ama şu anda dershanelerin okul olması gibi bir sistemle karşı karşıyayız. Okulları dershane yapacağımıza dershaneyi gerektiren sorunların ortadan kaldırılması gerektiğini düşünenlerdeniz. Bunu da 5-10 yıllık bir planlamayla yapılabileceğine inanıyoruz. 

Bize göre TEOG bugün kaldırılabilir, üniversite sınavındaki sayı azaltılabilir. Bugün üniversite sınavına giren öğrencilerin yüzde 40’ını açık öğretime alıyoruz. Açık öğretime almak için bizim onları LYS’ye sokmamıza gerek yok. Liseleri üniversite sınavına girebilmenin basamağı olmaktan başka bir hale getirebiliriz” dedi. 

“SEÇİM DEĞİL NESİL KURTARMALIYIZ”

Türkiye’deki en büyük sosyal adaletsizliğin eğitim sisteminde yaşandığını kaydeden Pehlivanoğlu, eğitimde fırsat eşitliği sağlanmadan nitelikli, kaliteli ve dünya ölçeğinde bir düzeyden söz edilemeyeceğini vurguladı. Pehlivanoğlu, “Sosyal devlet parası olan çocuğa para vermemeli imkanı olmayanların çocuklarına ciddi miktarda destek vermeli. Eğitim sistemimizi ciddi bir temele oturtma ihtiyacımız var. Biz demokrasiye ve siyasi partilere inanan bir sivil toplum örgütüyüz. Eminiz ki siyasetçiler de seçim kurtarmakla nesil kurtarmak arasındaki farkı biliyorlardır çünkü bir ülkede seçim kurtarmak ile nesil kurtarmanın arasındaki farkı bilmezseniz yatırımlar yaparsınız” diye konuştu. 

TED BURSLARI KALKINMA PROJESİDİR 

Türk Eğitim Derneği olarak nitelikli bir genç nesil için bir kalkınma projesi olarak gördükleri bursları da anlatan Pehlivanoğlu, “İlk okuldan üniversite son sınıfa kadar cep harçlığı dahil maddi durumu olmayan çocukları okutuyoruz. Bunlar karşılıksız burstur. Tek şartımız vatanını sevmek, ülkesini, bayrağını sevmektir. Bu çocuklardan üniversite sınavına girenlerin yüzde 42’si tıp kazandı yüzde 40’ı mühendislik ve mimarlık, yüzde 3’ü hukuk kazandı. Bu çocukların hepsi ciddi kişisel kazanım kursları alıyor. 10 bin çocuğun 1 milyon çocuğun hayatını değiştireceğine inanıyoruz.

Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkan, milli ve manevi değerlerimize saygılı, dünya vatandaşı niteliklerine sahip, aynı zamanda Türkiye’yi temsil edecek nitelikte gençler yetiştiriyoruz” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X