`Türkiye`de milli güvenlik sorunu var`

AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi ve eski Anayasa Raportörü Prof. Dr. Osman Can, `HSYK seçimleri, yargının yargı olarak kalıp kalmayacağıyla ilgili önemli bir seçimdir. Bu, tabii ki hayati bir şey` dedi.

`Türkiye`de milli güvenlik sorunu var`
Plaza 16 Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Yeni Anayasa ve HSYK’ konulu söyleşiye katılan Can, etkinlik öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, 12 Ekim’deki HSYK seçiminin, kurulun anayasa ve hukuk çerçevesi içinde hareket etmesi bakımından çok önemli olduğunu söyledi.
 
Türkiye’de milli güvenlik sorunu bulunduğunu belirten Can, ‘Devlet kurumlarının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için son zamanlarda müşahede edilen ciddi bir sorun var. O da paralel yapı sorunu. Kendi içinde nasıl çalıştığı ve kime hesap verdiği bilinmeyen, bireysel iradeleri devre dışı bırakan bir hiyerarşik yapı. Böyle bir yapı, hayatın çeşitli yerlerinde olabilir ama yargı içinde olmaz. Yargı içinde olduğu andan itibaren yargı diye bir şey kalmaz’ değerlendirmesinde bulundu.
 
Can, yargının, anayasaya, kanunlara, hukuka ve evrensel standartlara göre bağımsız ve tarafsız bir şekilde karar alma mekanizması olduğunu vurguladı.
 
HSYK SEÇİMLERİ HAYATİ BİR SEÇİMDİR
 
Evrensel standartların devre dışı kaldığı bir yapı ortaya çıkmasının adaleti bitireceğini dile getiren Can, ‘Bu durumda 14 bine yakın hakim ve savcının görevini yerine getirebilmesi çok fazla mümkün olmayacaktır. Bu yüzden HSYK seçimleri, yargının yargı olarak kalıp kalmayacağıyla ilgili önemli bir seçimdir. Bu, tabii ki hayati bir şey’ diye konuştu.
 
Topluma ait yasama, yürütme ve yargının, millete karşı hesap vermek zorunda olduğunu bildiren Can, bu üç unsurun, milletin adalet, hukuk ve siyaset talebi doğrultusunda çalışması gerektiğini aktardı. Bu kurumlardan bazılarının, milletin egemenliği dışında başka egemenliklerin payandası haline gelmesi durumunda toplumun sessiz kalmasının çok fazla mümkün olmayacağını savunan Can, ‘Hukukun orada inşa edilmesi lazım. Çetelerin yargıdan temizlenmesi lazım ve yargının yargı olarak kalması gerekiyor. Yargının 76 milyona ait olması gerekiyor. Onun adalet beklentisine de cevap vermesi gerekiyor’ ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X