Türkiye’den 114 ülkeye bor ihracatı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin en büyük ihracatçılarından biri haline geldiğini belirtti.

Türkiye’den 114 ülkeye bor ihracatı

Dünya bor sektörünün yüzde 50’sinin kurumun eline geçtiğini ve ABD dahil 114 ülkeye ihracat yapıldığını ifade eden Alaboyun, yapılan ihracatın döviz girdisi ile dış ticaret açığının azaltılmasında önemli bir rol oynadığını kaydetti. Alaboyun, “2023 yılına kadar bor ihracının 2,5 milyar dolara çıkarılmasını hedefliyoruz ama bizim asıl üzerinde durmamız gereken nokta, bir yandan bor üretim ve satışını artırırken, diğer yandan özel sektörü de teşvik ederek katma değeri yüksek bora dayalı sanayinin gelişimini sağlamaktır” dedi.

HASILATTA 3,7 KAT ARTIŞ

Türkiye’nin en önemli yeraltı kaynaklarından olan bor madeninin, bakanlığın ilgili kuruluşu Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nce işletildiğini ifade eden Alaboyun, 2002’de dünya pazarının yüzde 30’una sahip olan Eti Maden’in halen yarısına hakim olduğunu kaydetti. Alaboyun, ‘2002’de 2,7 milyon ton yıllık bor üretimi, söz konusu dönemde yüzde 55 oranında artarak 4,2 milyon tona yükseldi. Bu süreçte Eti Maden’in hasılatı da 186 milyon dolardan, 871 milyon dolara çıkarak, 3,7 kat artış gösterdi’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X