Türkiye’den çok sert tepki!

Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanmasına Dışişleri Bakanlığı’ndan kınama geldi. AB de yaptığı açıklamada yasağa sert tepki gösterdi.

Türkiye’den çok sert tepki!

Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasına ve aşırıcı örgütler listesine alınmasına Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği’nden kınama geldi.

Rusya’nın iki yıl önce ilhak ettiği Kırım’da Yüksek Mahkeme, Başsavcı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatarları Meclisi’ni yasaklama kararını kabul etti ve meclisin faaliyetlerini “radikal” diye tanımladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rusya Federasyonu’nun işgali altında bulunan Kırım’daki fiili yönetim tarafından bir süre önce başlatılan süreç sonucunda dün Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklandığının ilan edildiği hatırlatıldı. Kırım Tatar Milli Meclisi’nin, soydaş Kırım Tatar halkının hür iradesinin vücut bulduğu, demokratik yollardan seçilmiş meşru temsil ve karar organı olduğu vurgulanan açıklamada, söz konusu meclisin faaliyetlerinin yasaklanmasının, yarımadanın Rusya tarafından gayrı meşru şekilde işgal ve ilhakı sonrasında Kırım Tatarlarının birlik ve bütünlüğünü hedef alan adımların son halkası olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:  “Kırım Tatarları bu kararla, maruz bırakıldıkları korkutma, sindirme ve yıldırma politikalarına boyun eğmeye ve teslim olmaya zorlandıkları yeni bir adımla karşı karşıya bırakılmışlardır. Bu kararı hem Kırım Tatar toplumuna karşı yürütülen sistematik ve kollektif baskının, hem de yarımadada yaşayanların temel hak ve özgürlüklerine vurulmakta olan darbelerin yeni bir tezahürü olarak teessüfle karşılıyor ve kınıyoruz. Türkiye, Kırım Tatarlarının haklı mücadelelerini ve Kırım Tatarlarına yönelik bu tür baskılara son verilmesi çabalarını kararlılıkla desteklemeyi sürdürecektir.” 

AB’DEN SERT TEPKİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan açıklamada, “sözde Kırım Yüksek Mahkemesinin” Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklanması ve aşırıcı örgütler listesine almasının, tüm Kırım Tatarlarının haklarına karşı çok ciddi bir saldırı olduğu belirtildi. Kararın, 2014 yılında Rusya tarafından yasa dışı ilhak edilmesinden beri Kırım Yarımadası’ndaki insan hakları durumunda çok olumsuz bir tırmanışı daha teşkil ettiği belirtilerek, “azınlıklara mensup kişilere dönük eziyetlerin” de buna dahil olduğu kaydedildi.

Açıklamada, uluslararası insan hakları ve uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklere tam uyumun, gecikmeksizin temin edilmesi gerektiği vurgulandı.

UKRAYNA BAŞBAKANI: SAÇMA

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Rus mahkemesinin Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt kapsamına alarak faaliyetlerini yasaklama kararını “saçma” buldu.

Groysman, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya Federasyonu başka bir saçma karar daha almıştır. İlhak edilen Kırım’da sözde yüksek mahkeme, aşırıcı örgüt gibi Meclis’in faaliyetlerini yasaklamıştır. Benzer tiyatro-yargı oyunları sadece Kırım Tatar halkına desteğimizi arttırır. Uluslararası toplumun bu olayı doğru şekilde değerlendireceğine eminim. Kremlin istemese de Kırım Ukrayna’ya dönecektir, Meclis’in faaliyetleri serbest kalacaktır ve insan hakları sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Kırım’a atadığı savcı Natalya Poklonskaya’nın yaptığı başvuru üzerine açılan davada, Kırım Tatar Milli Meclisi aşırıcı örgüt kapsamına alınarak faaliyetlerinin yasaklanması kararı alınmıştı. Poklonskaya, 15 Şubat’ta Kırım Tatar Milli Meclisi’nin kapatılması için Yüksek Mahkemeye başvurmuştu. İlk duruşma 3 Mart’ta yapılmış, davanın görülmesi değişik gerekçelerle 6 kez ertelenmişti. Son duruşma ise önceki gün başlamış, tercüme sorunları nedeniyle davanın görülmesine dün devam edilmişti. Ayrıca Poklonskaya 13 Nisan’da, mahkeme sonuçlanıncaya kadar Meclis’in faaliyetlerini durdurma kararı verdiğini açıklamıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X