Türkiye’den dünyaya 79 bin ton kayısı

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini karşıladığı için ‘dünya kayısı başkenti’ olarak da anılan Malatya ile civar illerdeki 3 ilçeden geçen yıl 78 bin 859 ton kayısı ihraç edildi.

Türkiye’den dünyaya 79 bin ton kayısı

İklimi ve toprak yapısı sayesinde farklı lezzet ve irilikte meyveler veren yaklaşık 7,5 milyon kayısı ağacına ev sahipliği yapan Malatya’nın yanı sıra Kahramanmaraş’ın Elbistan, Elazığ’ın Baskil ve Sivas’ın Gürün ilçelerinde de yetişen kayısı, bu yıl da dünya sofralarını süsledi. ‘Malatya kayısısı’ olarak dünyada nam salan kuru kayısı, 78 bin 859 tonluk ihracat sayesinde elde edilen 289 milyon 349 bin dolarlık gelirle ülke ekonomisine de katkı sağladı. Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, önceki yıl kuru kayısıdan elde edilen 301 milyon dolarlık ihracat gelirinin yaklaşık 12 milyon dolar azaldığına işaret ederek, bunun sebebinin Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi olduğunu söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X