Türkiye’den KKTC’ye su hattı

Türkiye’den Kıbrıs’a su taşıyacak 1.6 milyar liralık projenin açılışı için Mersin’de tören düzenlendi. Törende yaptığı konuşmada ‘Kaçak saray’ iddialarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kuzu kuzu geleceksiniz’ dedi.

Türkiye’den KKTC’ye su hattı

Türkiye’den KKTC’ye su taşıyacak proje tamamlandı. Dev proje için Mersin’de tören yapıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı katıldı.

 

Törende konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

 

Bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, bir kez daha kenetleniyor. Muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz, Girne’yi Anadolu’ya bu kez su ile bağlıyoruz. Bütün dünyaya haykırıyoruz; Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir, Kıbrıs’a Türkiye’nin suyu bereket ve izzet götürecektir.

 

Kıbrıs’ta çözüm fikrine kararlılık ve samimiyetle bağlı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyoruz. Burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum; Türkiye mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni etmektedir.”

 

Başbakan Davutoğlu’nun ardından kürsüye çıkan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise şöyle konuştu:

“Hangi partiden olursanız olsun hepinizi bir ve bütün olarak görüyor, bir ve bütün olarak kucaklıyoruz. Eğer Ankara ağlıyorsa, Lefkoşa gülemez. Sarı olan rengimiz bizi yeşil adaya dönüştürecek. KKTC’nin kalkınmasını da sağlayacak. Sayın Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Hükümetlerimizin çabaları ve bakanların çalışmaları bize mutlu sonucu getirmiştir. Her birine teşekkür ederim.”

 

Kürsüye son olarak çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

Dün gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiştik. Bugün de Akdeniz’in altında benzer bir başarının şahitliğini yapmak üzere buradayız. Bu millet, karadan gemileri yürüttü. Bu millet boğazın altından Marmaray’ı inşa etti. Bu millet, şimdi Anamur’dan Kuzey Kıbrıs’a yine denizin altından 107 kilometrelik, hamdolsun su naklini gerçekleştiriyor. 

Hayalin gerçeğe dönüştüğü bir projedir. Gerçek millilik, milliyetçilik budur. KKTC, yarım asır boyunca içme suyu ve tarımsal alan sulama sıkıntısı yaşamayacak.

 

Türkiye’yi hizmet siyasetinden uzaklaştırmaya yönelik her çaba, ülkemizin ve milletimizin geleceğine kast eden bir darbedir. Dikkat ediniz. Türkiye ne zaman büyüme, güçlenme, demokraside ve ekonomide sınıf atlama yoluna girmişse, önüne hemen birtakım engeller çıkartılmıştır.

 

Kimi zaman terörle, kimi zaman darbelerle, kimi zaman sosyal çalkantılarla, ülkemiz farklı gündemlere yönlendirilmiş, milli hedeflerinden uzaklaştırılmıştır.

 

“KAÇAK SARAY” YANITI

Yatıyorlar, kalkıyorlar işte bakıyorsun ana muhalefeti kaçak saray, yavru muhalefeti kaçak saray. Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün. Ya ne kaçak sarayı be. Bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı makamının kaçak saray gibi bu tür şeylerle yıpratılması diye bir şey olabilir mi?

Önce ‘biz oraya gitmeyiz’ diyorlardı. Ama daha sonra ‘çağrılırsak gideriz’ demeye başladılar. Zaten eninde sonunda bunu yapacaksınız, kuzu kuzu geleceksiniz, başka çareniz yok. Buradan tüm siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, milletimizin her bir ferdine samimi bir çağrıda bulunuyorum: Gelin bu zor günlerinde ülkemize hep birlikte sahip çıkalım. Terörün karşısına hep birlikte dikilelim. Bölgemizde sahnelenen oyunu hep birlikte bozalım.

 

Karşımızdaki sorun artık siyasi rekabetimizi, farklılıklarımızı bir kenara bırakarak tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri etrafından bir araya gelmemizi zorunlu kılıyor. 

 

Ne diyorlar, ‘Şu bakan istifa etsin, bu bakan istifa etsin’. Peki bu ülkede Sivas olayları olduğu zaman iktidarda kim vardı, Kahramanmaraş olayları olduğu zaman iktidarda kimler vardı, niye o zaman bu istifaları yapmadınız veya yaptırmadınız? Yani her bu tür olaylarda bakanların istifasını istemek ne demektir biliyor musunuz, bu ülkeyi yönetilemez hale getirmektir.

 

Bugün milli ve yerli bir duruş sergileyemeyenler, yarın tarih ve sonraki nesiller önünde başının eğik kalmasını bilmelidir.

 

1 MİLYAR 600 MİLYONLUK PROJE

 

1990’lı yıllardan beri gündemde olan ancak 2011’de başlatılan proje KKTC’nin 30 yıllık su ihtiyacını karşılayacak.

 

Türkiye ve KKTC’yi denizin altından bağlayan proje ile Anamur’un Dragon çayından yıllık 75 milyon metreküp su, Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılacak. Bu suyun yarısı içme suyu olarak, yarısıysa tarım amaçlı kullanılacak.

 

Proje ile KKTC’de 48 bin dekarlık alanda sulu tarıma geçilmesi ve yüksek gelir elde edilmesi hedefleniyor. Su 80 kilometre boyunca deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıya alınan borularla taşınacak.

Borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilerek zamanında müdahale edilebilecek.

Dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle gerçekleştirilen proje 1 milyar 600 milyon liraya mal oldu.

 

KKTC’ye giden suyun gelecek yılın ilk yarısında ülke genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor. 

Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise başkent Lefkoşa olacak.

Asrın projesi ile 2045 yılına kadar KKTC’nin en büyük sorunlarından biri çözüme kavuşmuş olacak. 

Büyük bir su sıkıntısı yaşayan Kıbrıslı Rumlardan da talep gelmesi halinde, Türkiye’den giden suyun Güney Kıbrıs’a verilmesi de gündeme gelebilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X