Türkiye’den soydaşlara kardeşlik eli

Bursa’daki belediyeler, Balkanlar’a adeta kamp kurdu.

Türkiye’den soydaşlara kardeşlik eli

MUSTAFA ÖZDAL / HASKOVA İZLENİMLERİ 3

 

Kandil ve özel günlerde Bursa’dan Türklerin yaşadığı Balkan kentlerine adeta çıkarma yapan Osmangazi Belediyesi, soydaşların sorunlarıyla ilgileniyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Bulgaristan’dan Makedonya’ya, Bosna Hersek’ten Yunanistan’a varıncaya kadar, Balkanlar’daki Türk belediyelerle diyalog halindeyiz. Bu sayede kültürel alanda bir etkileşim sağlıyoruz” diyor. 

Bin 500 cami ve mescidin, bir İslam Enstitüsü’nün, 700 Kuran kursu ve 3 imam-hatip lisesinin olduğu Bulgaristan’da, Diyanet İşleri Başkanlığı da özel bir politika yürütüyor.  Bulgaristan’da yaşayan Türk azınlık temsilcileri, vakıf mallarının iadesi başta olmak üzere, birçok sorunun çözümü için mücadele veriyor. 

 

HÖH’LÜ BELEDİYELERE KIRMIZI KART

 

Yazı dizimizin son gününde, Türkiye’nin Balkanlar’daki faaliyetleri ve Türk belediyelerin çalışmalarını paylaşalım.

Ancak önce Hak ve Özgürlükler Hareketi ile gelişmeleri noktalayalım.

Dün, HÖH’ün bölündüğünü, Lütfi Mestan genel başkanlığında Dost Partisi’nin kurulduğunu belirtmiştim.

Gelişmeleri Ankara da yakından izliyor.

Uzun zamandır süren hükümet ile HÖH arasındaki gerginlik, Lütfi Mestan’ın çabalarıyla sona ermiş ve ilişkiler normale dönmüştü.

Ancak uçak krizinde Türkiye’den yana olan Lütfi Mestan’ın partiden atılması, Ankara ile HÖH arasındaki ipleri tamamen kopardı.

Bulgaristan’daki Türk diplomatik temsilcilerinin tamamı HÖH ile ilişkileri askıya aldı ve HÖH’ün etkinliklerine katılmıyor.

Hükümetin yaptırımları bununla da sınırlı değil.

AK Partili belediyeler, HÖH’lü belediyelerle ilişkilerini kesti, kardeş belediye protokollerini feshetti.

Sadece, Cebel Belediyesi’yle ilişkiler sürüyor.

Nitekim Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, HÖH’ten ayrılıp Dost Partisi’ne geçti.

Büyükşehir ve Yıldırım belediyeleri, 19 Mayıs’ta Cebel’e çıkarma yaparak, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı, soydaşlarla birlikte Bulgaristan’da kutladılar.

“BÜYÜK ŞEHRİN BÜYÜK STRESİ VAR”

Milletvekilliği görevinden sonra, kent yöneticiliğini sürdüren Mustafa Dündar’la, Haskova’yı da konuştuk ve  şehirleşme bakımından, Haskova ile Bursa’yı kıyaslamasını istedik. 

“Altyapısı bitmiş ama Bursa’yla kıyaslandığında çok eski bir şehir burası. Büyük şehirlerde stres var ama burada yok. Güzel ve temiz bir kent. Bursa, çok hızlı büyüdüğü için sürekli bir yenilenme yaşanıyor. Ama burada dönüşüm hızlı değil. Her kentin beklentileri farklı. Bu iki kentin de beklentileri, birbirinden çok farklı.” 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NDAN BALKANLAR’A ÖZEL POLİTİKA 

Diyanet İşleri Başkanlığı, Balkanlar’da özel bir bir politika yürütüyor.

Bu kapsamda Bulgaristan’daki Türk azınlığın inançlarını yaşamaları için de çaba sarf ediyor.

Bulgaristan genelinde bin 500 cami ile mescit bulunuyor.

Camilerde görev yapan imamların maaşlarının bir kısmını Diyanet İşleri Başkanlığı karşılıyor.

Bunun dışında, Balkanlar’da imam-hatip okulu olan tek ülke Bulgaristan…

Ayrıca İslam Enstitüsü de yine Bulgaristan’da eğitim ve öğretim hizmeti veriyor.

“DİN DERSLERİ SERBEST OLSUN”

Haskova’da iki müftüye mikrofon uzattık.

Haskova Müftüsü Basri Eminefendi ve Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmet, Türk azınlığının  sorunları, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın  ve Bulgaristan Başmüftülüğü’nün faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdiler. 

Haskova Müftüsü Basri Eminefendi, kentte  63 cami derneğinin faal olduğunu, 44 cami ve mescitte 40 imamın görev yaptığını söyledi. 

“VAKIF MALLARI İADE EDİLSİN”

Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmet de, Bulgarsitan Başmüftlüğü’nün organizasyonuyla bin 500 cami ve mescidin, 20 il müftülüğünün hizmet verdiğini, dini ve milli günlerde çeşitli organizasyonlar yaptıklarını belirtti.

Beyhan Mehmet, Türk azınlığı olarak yaşadıkları sorunlara da değindi.

Bunların başında vakıf mallarının iadesi geliyor.

Osmanlı’dan miras vakıf mallarının bir bölümü, Başmüftülüğe iade edilmiş ancak tümü geri verilmemiş.

Beyhan Mehmet, “Tayyip Erdoğan başbakanken, Türkiye’de kilise vakıf malları geri verilmişti. Bunun bir benzeri de Bulgaristan’da Türk azınlığa uygulanabilir” dedi.

Vakıf mallarından elde edilen gelirle, imamların maaşları ödeniyormuş.

Ayrıca, vakıf yayınlarından elde edilen kar da diğer gelirler arasındaymış.

AK PARTİ’YE TEŞEKKÜR

Balkanlar’da en fazla Müslümanın yaşadığı ülkenin Bulgaristan olduğunu hatırlatan Mehmet, özellikle son 12 yıldan bu yana Ankara’nın kendileriyle daha fazla ilgilendiğini belirtti.

“AK Parti döneminde bize yardım eli uzandı. Bulgarsitan’da 700 noktada Kuran kursu, 3 imam-hatip lisesi, bir İslam Entitüsü var. İmam-hatip lisesinden 2 bin kişi mezun oldu” diyen Beyhan Mehmet, hükümete teşekkür etti. – BİTTİ –

“TÜRKİYE İLE BALKANLAR ARASINDA KÖPRÜ İNŞA EDİYORUZ” 

Balkanlar’da, yoğun bir lobi çalışması yürüten Osmangazi Belediyesi, Haskova’nın tarihi Çarşı Camii’nde yapılan Miraç Kandili’nde Türkleri bir araya getirdi.

Geçmiş yıllarda da benzer buluşmaları gerçekleştiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la Haskova’da söyleştik.

OLAY TV’nin canlı yayınına katılan Dündar, Balkanlar’da yaşayan Türk azınlığıyla Türkiye arasında  köprü inşa etmek için, kandil ve benzeri etkinlikler yaptıklarını anlatarak, “Bursa’yı Haskova’yla buluşturuyor, Haskova’yı da OLAY TV aracılığıyla dünyaya tanıtıyoruz” dedi.

Dündar, Bulgaristan’dan Makedonya’ya, Bosna Hersek’ten Yunanistan’a varıncaya kadar, Balkanlar’daki Türk belediyelerle diyalog halinde olduklarını, bu sayede kültürel alanda bir etkileşim sağladıklarını söyledi.

Mustafa Dündar, Bulgaristan’da yaşayan Türklerle, yaşamını Türkiye’de sürdüren Türkler arasında hiçbir fark olmadığını vurguladı ve şöyle devam etti: 

“Eski dönemlerde, burada yaşayan Türklerin inaçları yasaklandı ve özgürlükleri kısıtlandı. Şimdi yeni yeni, hakları veriliyor Türklerin. Biz buralarda yaptığımız etkinliklerle, sadece Müslümanlara değil, tüm insanlığa, sevgi ve barış mesajı veriyoruz. Kandil gibi özel günlerde, artık hiçbir kuralı kalmamış savaşların yaşandığı günümüzde, savaşların bitmesi, barışın dünyaya hâkim olması mesajını veriyoruz.” 

OLAY TV HER YERDE 

​OLAY TV, Bulgaristan’ın Haskova kentinin tarihi Çarşı Camii’nde gerçekleştirilen Miraç Kandili’ni canlı yayınladı, Türk azınlığın sesini dünyaya duyurdu.

Türkiye’den yüzlerce kilometre uzaklıktan gerçekleştirdiği kandil özel yayını ve konuklu programlarla Balkanlar’daki soydaşların sorunlarını ekranlara taşıdı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X