Türkiye’nin ‘ciğerleri’ yanıyor! Çok sayıda ilde orman yangını

Türkiye, birçok noktada orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Adana, Osmaniye, Mersin, Kayseri, Antalya’nın ardından Muğla’nın Marmaris, Milas ve Köyceğiz ilçeleri ile Aydın Didim ilçesi, Kütahya’nın Emet ilçesi Kilis ve Kocaeli’nin Körfez ilçesinden de alevler yükseldi. Antalya’daki yangında 3 kişi hayatını kaybetti. Oymapınar Barajı’nda mahsur kalan 10 kişi ise kurtarıldı. Mersin Silifke’deki yangın nedeniyle de Antalya kara yolu bir süre ulaşıma kapatıldı.

Türkiye’nin ‘ciğerleri’ yanıyor! Çok sayıda ilde orman yangını

ANTALYA

Antalya’nın Manavgat ilçesinde dün öğle saatlerinde Kavaklı, Sarılar, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

Alevlerin tehdit ettiği 18 köy ve mahallede yaşayan vatandaşlar tahliye edildi. Özellikle Kalemler bölgesinde tahliye edilen birçok ev yangından zarar gördü.

MANAVGAT YANGININDA 3 CAN KAYBI

AFAD, Manavgat’taki yangında 3 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, “1’i ağır 138 vatandaşımız etkilenmiştir. 58 vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir” denildi.

BARAJDA MAHSUR KALAN 10 KİŞİ KURTARILDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Oymapınar Barajı’nda 10 kişinin mahsur kaldığını ancak hayati tehlikelerinin bulunmadığını açıklamıştı. Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, mahsur kalan 10 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Antalya’da Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi’nde de orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yayılan alevler Manavgat ilçesi Oymapınar Barajı çevresine kadar geldi. Yangın nedeniyle Akseki’nin Kepezbeleni Mahallesi ile Manavgat ilçesine bağlı Karavca, Güzelyalı, Saraçlı, Çeltikçi ve Ulukapı Mahalleri’ndeki bazı evler boşaltıldı.

Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, yangının saat 00.30 sıralarında başladığını söyledi.

Yangının kısa sürede Kepezbeleni Mahallesi’ni sardığını aktaran Hülür, “Yangın nedeniyle Kepezbeleni yolu kapandı, 13 kişi mahallede mahsur kaldı. İtfaiye, Jandarma ekiplerimizin müdahalesiyle 12 kişi kurtarıldı. Dumandan etkilenen 82 yaşındaki Hasan Ali Yüksel maalesef yaşamını yitirdi. Mahalledeki evlerin yüzde 80’i de yanmış durumda” dedi.

Hülür, havadan ve karadan müdahale edilen yangının mahalle içinde kontrol altına alındığını, ancak çevrede ise devam ettiğini kaydetti.

ANTALYA’NIN İKİ İLÇESİNDE DAHA YANGIN

Antalya’da Manavgat’ın ardından Alanya ve Gündoğmuş ilçelerinde de ormanlık alanlarda yangın çıktı. Alanya’daki yangın kısmen kontrol altına alınırken, Gündoğmuş’taki yangına müdahale sürüyor.

Gündoğmuş ilçesi Ortakonuş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangın, bölgeye sevk edilen ekiplerce kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Bölgedeki Yukarı Mahalle, tedbir amaçlı boşaltı. Sarp bölgede yer aldığı için yangına müdahalenin güçlükle yürütüldüğü öğrenildi.

Alanya

Alanya’nın Konaklı bölgesi Yeniköy Mahallesi’ndeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Durumun yetkililere bildirilmesi üzerine, bölgeye 2 yangın söndürme helikopteri, çok sayıda arazöz ve personel yönlendirildi.

Yerleşim yerine yakın olan yangına, havadan ve karadan müdahale edildi. Köylülerin de söndürme çalışmalarına destek verdiği yangın kısmen kontrol altına alındı. Yangında, ilk belirlemelere göre, 4 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Öte yandan, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığınca yangınla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

ADANA

Adana’nın Kozan ilçesindeki yangın ise dün saat 19.45 sularında çıktı. Alevler rüzgarın etkisiyle büyüdü, 7 köy boşaltıldı. Birçok ev hasar gördü.

Aladağ’da da gece başlayan yangına müdahale sürüyor. Bazı evler tahliye edildi. Mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı. AFAD’dan yapılan açıklamada Adana’da dün 21 alanda orman yangını çıktığı ve yangınlardan 7 kişinin etkilendiği belirtildi.

Açıklamada ”Kozan ilçesinden Akdam, Akarca, Salmanlı, Kızlarsekisi, Ergenuşağı ve Bağözü mahallelerinden bin 680 vatandaşımızın, Aladağ ilçesinden ise 25 vatandaşımızın tahliyesi gerçekleştirilmiştir. Kozan ilçesi Kızlarsekisi, Salmanlı, Gökyüzü, Kuytucak ve Akarca mahallelerinde, Aladağ ilçesi Boztahta köyünde tahliye çalışmaları devam etmektedir” denildi.

MERSİN

Mersin’de Aydıncık, Bozyazı ve Silifke ilçelerinde orman yangınları çıktı.

Aydıncık ile Gülnar ilçesi arasında yer alan Pembecik Mahallesi’ndeki kızılçam ormanında dün çıkan yangını söndürmek için bölgeye gönderilen ekipler, sabah saatlerine kadar alevlere karadan müdahale etti.

Silifke

Şiddetli rüzgar nedeniyle yangına müdahalede güçlük çekilen bölgeye, çevre illerden de takviye ekipler yönlendirildi.

Söndürme helikopterleri de sabahın ilk ışıklarıyla bölgede çalışmaya başladı. Ekiplerin müdahalesi sürerken alevler, Yenikaş Mahallesi’ndeki yerleşim yerlerini ve seraları tehdit etmeye başladı.

Bazı evlere sıçrayan yangın nedeniyle mahalle tedbiren boşaltıldı.

BOZYAZI’DAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Bozyazı ilçesinde dün başlayan ve gece saatlerinde kısmen kontrol altına alınan orman yangını, sabah tekrar alevlendi. Ekiplerin gün boyu süren çalışması sonucu bu bölgedeki yangın, saat 16.30 sıralarında kontrol altına alındı.

MERSİN-ANTALYA KARA YOLU BİR SÜRE ULAŞIMA KAPATILDI

Silifke ilçesi Boğsak mevkisindeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor. Yangın nedeniyle çift yönlü ulaşıma kapatılan Mersin-Antalya kara yolu, ekiplerin müdahale ettiği alevlerin bu mevkide etkisini azaltmasıyla yeniden trafiğe açıldı.

Boğsak’taki kamp alanları ve 2 mahalledeki bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı. Silifke Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Boğsak’ın yanı sıra ilçenin Işıklı Mahallesi’nde de yangın çıktığını söyledi.

OSMANİYE

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde de orman yangını ikinci gününde. Gece boyu karadan yürütülen söndürme çalışmalarına, sabah havadan destek verilmeye başlandı. Dereobası mevkisindeki yangın ise kontrol altına alındı.

Osmaniye

KAYSERİ

Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı’nda dün başlayan yangın, Ulupınar Mahallesi’nde kısmen kontrol altına alındı. Yangında 45 hektar zarar gördü. Kapuzbaşı Mahallesi’ndeki yangını ise kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Gece boyu soğutma işlemlerinin devam ettiği yangın bölgesinde şiddetli rüzgar çalışmaları zorlaştırıyor.

MUĞLA

Bir yangın haberi de Muğla’nın Marmaris ilçesinden geldi. Armutalan Mahallesi’ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

Marmaris

Havadan ve karadan müdahale edilen yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangına 30 arazöz, 5 helikopter, 1 uçakla müdahale edildiğini duyurdu.

Milas

Muğla Milas’ta Bodrum ilçesi sınırlarına yakın Meşelik Mahallesi’ndeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Milas Aydınlıkevler Mahallesi’nde ise zeytinlik ve makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Çevredeki vatandaşların ihbarıyla bölgeye itfaiye ve orman ekipleri sevk edildi.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangına müdahale edildi.

Yangın, yaklaşık üç saat süren müdahaleyle evlere ve Milas Katı Atık Depolama Tesisi’ne sıçramadan kontrol altına alındı.

BİR OTEL TAHLİYE EDİLDİ

Bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Yangına 2 helikopter ve 20 arazözle müdahale ediliyor.

Alevler, bölgeye yakın 5 yıldızlı otele kadar yaklaşınca müşteriler, tedbiren deniz yoluyla güvenli alana tahliye edilmeye başlandı. Otel çalışanları da güvenli bölgeye alındı.

KÖYCEĞİZ

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Ağla Mahallesi’ndeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun yetkililere bildirilmesi üzerine, bölgeye 2 helikopter, 5 arazöz, 2 iş makinesi ve 27 işçi yönlendirildi.

Havadan ve karadan müdahaleyle yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

AYDIN

Aydın’ın Didim ilçesi Efeler Mahallesi Tekağaç mevkisindeki yerleşim yeri yakınında bulunan makilik alanda da yangın çıktı.

Bölgeden duman yükseldiğini gören çevredekiler, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Bölgeye itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı arazözler de sevk edildi.

Didim

DİDİM’DEKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmalarının devam ettiği bölgede 10 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

KÜTAHYA

Kütahya’nın Emet ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Kütahya

Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi.

Yangın söndürme helikopteriyle müdahale edilen yangın karadan da çok sayıda ekiple kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Kütahya Valisi Ali Çelik, AA muhabirine, yangının dağ yamacının sarp bir noktasında başladığını belirterek “Ekiplerimizin müdahalesi sürüyor. Yangın yerleşim yerlerine yönelik tehdit oluşturmuyor. Bölgeye çok sayıda iş makinesi de yönlendirdik. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor.” ifadesini kullandı.

KİLİS

Kilis’in Musabeyli ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Demirciler Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangın, bölgeye sevk edilen ekiplerce kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Kilis

Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 75 işçi, 8 arazöz, 3 su tankı, 3 dozer ve 10 itfaiye aracıyla yürütülen çalışmalara jandarma ve belediye ekipleri de destek veriyor.

Kilis Valisi Recep Soytürk, AA muhabirine, yangının kontrol altına alınmasına yönelik ekiplerin sahadaki çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Kısa zamanda sonuç almayı arzuladıklarını ifade eden Soytürk, “Yerleşim yerlerini tehdit eden bir durum yok.” dedi.

KOCAELİ

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde çıkan orman yangını, özel harekat polislerinin desteğiyle söndürüldü.

Yavuz Sultan Selim Mahallesi’nde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye gelen İzmit Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri, arazöz ve iş makineleriyle yangına müdahale etti.

Söndürme çalışmalarına destek veren Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü personeli, alevler arasında kalan hayvanları kurtardı.

Yaklaşık 2 saatte söndürülen yangında, yaklaşık 20 dönüm alan zarar gördü.

İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu da yangını söndürmek için seferber olan polisleri sosyal medya hesabından kutladı.

Öte yandan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığınca, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek olmak için bölgeye 2 araç ve 8 personel gönderildiği bildirildi.

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Pelitözü köyünde de buğday, arpa ve yulaf ekili tarlalarda çıkan ve ormanlık alana sıçramadan söndürülen yangında, yaklaşık 7 dönüm arazi zarar gördü.

NTV – AA

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X