Türkiye’nin insan eliyle yapılmış en büyük tüneli

Hatay’ın Samandağ ilçesinde, Romalılar döneminde sel sularını önlemek için bin esire yaptırılan Titus Tüneli ve bitişiğindeki Beşikli Mağara, ilginç hikayesi ve muazzam yapısıyla ziyaretçileri tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Türkiye’nin insan eliyle yapılmış en büyük tüneli

Roma İmparatoru Vespasian’ın emriyle yapımına başlanan ve dağdan gelen suların neden olduğu selin taşıdığı kum ve çakılların limanı doldurmasına engel olmak için bin esire yaptırıldığı bilinen tünel, doğanın içerisindeki büyüleyici mimarisiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. 

t7.jpg

Bin 380 metre uzunluğu, 7 metre yüksekliği ve 6 metre genişliğiyle dikkatleri çeken ve esirlerin çekiç ve murç yardımıyla dağı oyarak şekillendirdiği tünel, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

t6.jpg

Doğal yapıya uygun, yeşillikler içerisinde oluşturulan yürüyüş yolunun takip edilmesiyle tünele varan ziyaretçiler, ilginç görüntü karşısında adeta büyüleniyor.

ggg-001.jpg

Tünelin yaklaşık 100 metre ilerisinde bulunan, mimari yapısı ve dekorasyonuyla büyük gösterişe sahip Beşikli Mağara da turist rehberlerinin rotası içerisinde yer alıyor.

Titus Tüneli’nin doğusunda yer alan Beşikli Mağara içerisindeki Roma dönemine ait mezarların ise soylu bir yönetici ve ailesine ait olduğu sanılıyor. Tüneli ziyarete gelenler vatandaşlar, buradaki oda mezarları da görme şansı elde ediyor.

t0.jpg
 

‘Elle yapılan dünyanın en büyük tüneli’

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, yapının ‘elle yapılan dünyanın en büyük tüneli’ olduğunu belirtti. Işıkgör, ‘Samandağ ve Hatay için Titus Tüneli çok önemli çünkü burası bir ören yeri ve burayı ziyarete gelenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu tünelin turizmde bir değer haline gelmesi hem bizleri umutlandırıyor hem de turizmcileri sevindiriyor’ dedi.
 

ot.jpg

Ziyaretçilerden Muhammed Arık, Titus Tüneli’nin çok etkileyici bir yer olduğunu söyledi. Herkesin tüneli gelip görmesini tavsiye eden Arık, ‘İnsanı düşündürecek bir tünel var burada, insan gücüyle yapılmış ama nasıl yapılmış hayret verici, görmeye değer bir yer’ diye konuştu.

Amerikalı Amy Guichard da İstanbul’da yaşadığını ve Hatay’a annesiyle gezmek için geldiğini belirtti. Titus Tüneli ve Beşikli Mağara hakkında teknik bilgilere sahip olmadığını belirten Guichard, ‘Ama burayı çok güzel buldum. Burada her şey çok iyi’ dedi.

Güney Koreli Junyoung Kim de Hatay’ı çok beğendiğini kaydetti. Buradaki halkın çok iyi ve arkadaşça olduğunu aktaran Kim, ‘2 aydır Türkiye’deyiz. Tüm Türkiye’yi arabayla dolaşıyoruz. Burada çok sayıda Roma eseri var. Titus Tüneli muhteşem bir yapı’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X