Türkiye’nin kredi notu için 3 senaryo

Fitch’in bugün yapacağı değerlendirme öncesinde, Türkiye’nin 2020 yılındaki notu ile ilgili 3 senaryo olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’nin kredi notu için 3 senaryo

Kalkınma Bakanlığı Ekonomik Modeller ve Stratejik Araştırmalar Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmada, Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) ve Orta Vadeli Program (2015-2017) çerçevesinde ülke kredi notu tahminlerine yer verildi. Çalışma kapsamında, ekonomik veriler OVP hedefleri ışığında ileriye doğru çekildi. Yönetim göstergeleri için üç farklı senaryo çizildi.

İYİMSER SANARYODA ‘A-‘

İlk senaryoda, Türkiye’nin yönetim göstergeleri puanının artacağı ve 15 yıllık bir süreçte yüksek gelirli OECD üyesi ülkelerin ortalamasına yaklaşacağı varsayıldı. Bu varsayım ve tahminler ışığında Türkiye’nin kredi notu 2020’de 2013’e göre 3 basamak artarak ‘A-‘ye yükselecek. Yönetim göstergelerinde daha yavaş bir yakınsama sürecinin öngörüldüğü ikinci senaryoda söz konusu göstergelerin yüksek gelir düzeyindeki OECD üyelerinin ortalamasına 30 yılda yakınsayacağı varsayıldı. Bu durumda ise Türkiye’nin kredi notunun 2020’de 2013’e göre 2 basamak artarak ‘BBB+’ olacağı öngörüldü. Üçüncü senaryoda ise Türkiye’nin kredi notunun 2020’de ‘BBB’ düzeyine çıkabileceği tahmin edildi. Üç farklı senaryoya ilişkin analiz sonuçları incelendiğinde, yönetim göstergelerindeki iyileşme 2020’de 2 basamaklık bir fark oluşturdu. En gerçekçi öngörünün ikinci senaryo olduğunun da almtı çizildi.

TÜRKİYE’NİN MEVCUT KREDİ NOTLARI

Kuruluş   Not     Görünüm

Fitch:    ‘BBB-‘  ‘Durağan’

S&P  :    ‘BB+’   ‘Negatif’

Moody’s:  ‘Baa3’  ‘Negatif’

YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYEDEKİ NOTLAR

                                         Sayısal

S&P     Moody’s Fitch     Değer

AAA     Aaa     AAA     22

AA+     Aa1     AA+     21

AA     Aa2     AA     20

AA-     Aa3     AA-     19

A+     A1     A+     18

A     A2     A     17

A-     A3     A-     16

BBB+     Baa1     BBB+     15

BBB     Baa2     BBB     14

BBB-     Baa3     BBB-     13

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X