Türkiye’nin top atışları BMGK’da

BM Güvenlik Konseyi, TSK’nın Suriye’deki PYD mevzilerine yönelik top atışlaırnı, bugünkü kapalı oturumda görüşecek. BM’deki özel toplantıda Türkiye’nin müdahalesini eleştiren Rus temsilcisine yanıt da, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik’ten geldi

Türkiye’nin top atışları BMGK’da

BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın talebi üzerine, bugünkü kapalı oturumunda TSK unsurlarının Suriye’deki PYD mevzilerine yönelik top atışı konusunu görüşecek.

Rusya’nın konuyu BM Güvenlik Konseyi gündemine taşıması üzerine gerçekleşecek kapalı toplantıda, BM Siyasi İşler Birimi’nden yetkililerin konuya ilişkin Konsey’e sunum yapması bekleniyor. 

Konsey’in bugünkü ilk gündemi Yemen’deki çatışmalar ve bu ülkedeki insani durum olacak. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Halep’e yapılan hava saldırılarının ardından geçen hafta BMGK’da düzenlenen “Suriye’deki insani durum” toplantısına tepki göstererek kendilerinin de Yemen’deki insani durumu görüşmek için Konsey’i toplayabileceklerini söylemişti.

Yemen toplantısının ardından Konsey’in “Diğer meseleler” başlıklı kapalı oturumunda TSK unsurlarının PYD mevzilerine yönelik top atışlarının görüşüleceği kaydedildi. 

Toplantıda Batılı ülkelerin, Rusya’nın hava saldırılarında okul ve hastaneleri hedef almasını gündeme getirebilecekleri belirtildi. 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, PYD/PKK’lılar tarafından Kilis’teki Demirışık Hudut Karakolu sorumluluk bölgesine havan mermisi atıldığını, bu nedenle angajman kuralları çerçevesinde caydırıcı bir şekilde misliyle karşılık verildiğini açıklamıştı.

RUS TEMSİLCİYE YANIT

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi, “Uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında Birleşmiş Milletler’in rolüne” ilişkin toplantı gerçekleştirdi. 

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Halep ve İdlib’de 5 sağlık kuruluşu ile 2 okula düzenlenen füze saldırıları sonucu çocukların da aralarında olduğu yaklaşık 50 sivilin öldüğünü, bu saldırıları uluslararası hukukun açık ihlali olarak değerlendirdiklerini söylemişti.

70’ten fazla ülkenin söz aldığı özel toplantıda Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Petr Ilichev, Türkiye’nin PYD hedeflerine yönelik top atışlarını eleştirerek Rus delegasyonunun bundan kaygı duyduğunu söyledi.

Daha sonra söz alan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Rus temsilcisinin eleştirisine tepki göstererek, “Suriye’de uluslararası hukukun ağır şekilde ihlalinden sorumlu bir ülke, başkalarına ders verme konumunda değildir” ifadelerini kullandı. 

Büyükelçi Halit Çevik, Türkiye’nin son birkaç gündür angajman kuralları ve uluslararası hukuk doğrultusunda Suriye topraklarından yapılan saldırılara cevap verdiğini vurguladı.

Suriye’de sivillere yönelik giderek yoğunlaşan hava saldırılarının insani sonuçlarının son derece kaygı verici olduğunu ifade eden Çevik, “Sadece son 24 saatte, Rusya’nın Suriye’de, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün desteklediği hastanenin de içinde olduğu sağlık kuruluşu ve okullara düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocukların da olduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Aynı BMGK üyesi ülkenin Suriye’nin kuzeyi ve kuzeybatısındaki hava saldırıları, büyük göç dalgalarına neden oldu. Suriye’de uluslararası hukukun ağır şekilde ihlalinden sorumlu bir ülke, başkalarına ders verme konumunda değildir” dedi.

Toplantı sırasında Suriye elçisinin Türkiye’yi suçlayan sözlerine tepki gösteren Çevik, “Her türlü insanlık suçu ve DAEŞ’in ortaya çıkışından sorumlu olan bir rejimin temsilcisi BM prensiplerine bağlılık konusunda başkalarına ders verme konumunda değildir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X