Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk bilim merkezi

GUHEM’in Bursa’da uzay ve havacılık alanlarında farkındalığı artıracağını ve bu alanda yapılabilecek çalışmalara ilham vereceğini vurgulayan Bakan Varank, merkez için 130 milyon liranın üzerinde yatırım yapıldığını kaydetti.

Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk bilim merkezi

HATİCE DAL

Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk bilim merkezi olduğunu söyledi.
Bakan Varank, GUHEM ile İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi’nin (İKMAMM) açılış törenine katıldı. Buradaki konuşmasında sanayide otomotiv ve tekstil sektörleriyle adını duyuran Bursa’nın başka hangi alanlarda yeni sıçramalar yapabilir sorusuyla yola çıktıklarını belirten Varank, Büyükşehir Belediyesi, Valilik, üniversiteler, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) gibi yerel otoriterle istişareler yaptıklarını ifade etti. Varank, ‘’Bursa, bir sonraki atılımını uzay ve havacılık alanlarında gerçekleştirip, yeni kümelenmelerin ev sahibi olabilir dedik. İşte GUHEM fikri de buradan doğdu. GUHEM, Bursa’da uzay ve havacılık alanlarında, farkındalığı artıracak ve bu alanda yapılabilecek çalışmalara ilham verecek” dedi. Bu merkezin Türkiye için bir ilk olma özelliği de bulunduğunu anlatan Varank, şunları kaydetti: ‘’Burası aynı zamanda Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk bilim merkezi. 14 bin metre kare kapalı alana sahip bu merkez için 130 milyon liranın üzerinde bir yatırım yapıldı.”

GÜÇ BİRLİĞİ YAPILDI

Araziyi Büyükşehir Belediyesi’nin verdiğini ve tüm çevre düzenlemelerini üstlendiğini dile getiren Varank, BTSO’nun da güzel ve orijinal binayı ortaya çıkardığını vurguladı. TÜBİTAK’ın da merkezin içindeki temaları belirlediğine, sergileri tasarladığına ve eğitim atölyeleri de dahil olmak üzere merkezde ihtiyaç duyulan tüm araç-gereç ile malzemeleri tedarik ederek kurulumlarını gerçekleştirdiğine dikkati çekti. Bakan Varank, ‘’Bursa’yı ülkemizin en önemli bilim ve teknoloji merkezlerinden birisi yapmak için aslında tüm taraflar güç birliği yaptı. Mimarisiyle dikkat çeken GUHEM binası, uluslararası jüri kurulu tarafından bugünün ve geleceğin en iyi yapılarının seçildiği 2019 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde ‘Kamusal Yapılar’ kategorisinde ödül de aldı” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI

Havacılık ve uzay temalı 2 sergi katında toplam 169 sergi ünitesi ve 2 eğitim alanı tasarlandığına işaret eden Varank, bunların hepsinin yerli firmalarca üretildiğinin altını çizdi. Mustafa Varank, ‘’GUHEM, ülkemizi uzay ve havacılık alanlarında dünyada söz sahibi yapacak gençlerimizi yetiştirmek için atölye ve laboratuvar ortamları sunuyor. Onlara farklı deneyimleri test etme ve eğitim imkânları sağlıyor. Geleceğin astronotlarını ve pilotlarını GUHEM’den çıkarmak istiyoruz. Biliyorsunuz 20 yıllık bir hayali gerçekleştirerek Türkiye Uzay Ajansını kurduk. Kendimize koyduğumuz iddialı hedefleri, yakın zamanda Milli Uzay Programıyla kamuoyuna duyuracağız. İşte GUHEM, uzay alanındaki hedeflerimize ulaşmada, bizim için önemli bir kilometre taşı olacak. Ben ilk fırsatta, inşallah çocuklarımla birlikte bu güzel merkeze tekrar geleceğim. Bursalı aileler başta olmak üzere, tüm Türkiye’yi buraya beklediğimizin altını özellikle çizmek istiyorum” dedi.

17 MİLYON TL’LİK YATIRIM

İKMAMM’ın da açılışının yapıldığını anlatan Bakan Varank, şöyle devam etti: ‘’17 milyon liralık bu yatırımın yüzde 73’ünü Kalkınma Ajansımız üstlendi. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulan İKMAMM, hem Ar-Ge hem de test merkezi olarak hizmet verecek. Bu merkezle, bugünden geleceğin malzemelerini geliştirmeye odaklandık.”

TÜRKİYE’NİN GÖKMEN’İ YETİŞECEK

BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, GUHEM’in Bursa’nın uzay ve havacılık yolculuğunda yeni bir misyon yükleyeceğini söyledi. Merkezin kent kimliğine değer katan mimarisiyle prestijli kuruluşlar tarafından ödüle layık görüldüğünü hatırlatan Burkay, ‘’Kurulduğu 13 bin metrekarelik alanda uçuş okulu, mekatronik laboratuvarı ve simülatörler gibi pekçok ufuk açıcı düzenekle alanında Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı merkezleri arasında yer almaktadır. Merkezimiz Lagari Hasan Çelebi’den Cezeri’ye, Hezarfen Ahmed Çelebi’den Vecihi Hürkuş’a kadar havacılık tarihimizde iz bırakan isimlerin izinden giderek ülkemizin uzay yolculuğunda bizlere Türkiye’mizin Gökmeni’ni yetiştirme fırsatı da sunacaktır” şeklinde konuştu.

BÜYÜK ATILIM GERÇEKLEŞTİ

Vali Yakup Canbolat, dünyada yaşanan tüm ekonomik dalgalanmalara rağmen kentte yeni yatırımların gerçekleştiğini belirterek, Bursa’nın marka bir şehir olduğunu ve son 20 yılda büyük bir atılım gerçekleştirdiğini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, yerli ve milli değerlerle bilim ve teknoloji alanında atılımlar yapıldığının altını çizdi. Bu alanda Türkiye’de önemli gelişmelerin olduğunu vurgulayan Aktaş, ‘’Uzay havacılığında Türkiye’nin üssü olacak Bursa’nın, havacılıkta söz sahibi olacağı merkezimiz burada hayat buluyor. 1 milyon 100 bin kişi Bilim Merkezimizi ziyaret etti. Şehrimizin ve sanayimizin potansiyelinin tanıtımı yapılmış oldu” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X