Türkiye’nin yedi ülkede büyükelçisi yok

Türkiye’nin ‘Arap Baharı’ ile birlikte Mısır, Suriye ve İsrail ile ilişkilerin kopmasının ardından şimdi de ‘soykırım’ krizi ile karşı karşıya.

Türkiye’nin yedi ülkede büyükelçisi yok

Son olarak  ‘Ermeni soykırımı’ nı tanıyan Avusturya’da görev yapan elçinin geri çağrılmasıyla birlikte Ankara’nın temsilcisi bulunmayan ülke sayısı 7’ye yükseldi.

Türkiye’nin jeopolitik konumu itibari ile pek çok coğrafi, ekonomik ve siyasi bölge içerisinde bulunan dış temsilciliklerinde büyükelçi sayısı gittikçe azalıyor.

Arap dünyasında yaklaşık beş yıl önce başlayan ve günümüzde de süren,   ‘Arap Baharı’ile birlikte Ankara’nın, çeşitli nedenlerle daha önce büyükelçi görevlendirip de, şu anda büyükelçi bulundurmadığı ülkelerin sayısı yediye ulaştı. Son olarak Avusturya Parlamentosu’nun 1915 olayları konusundaki deklarasyonu nedeniyle Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş de geri çekildi.

İlk önce Mısır’da askeri darbe ile Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinin ardından Kahire ile ilişkiler gerilmişti. Kahire yönetimi, gerginlik nedeniyle Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi’ni ‘istenmeyen adam’ ilan etmişti. Mısır ‘ı terk etmek zorunda kalan Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı’nın yerine Ankara temsilci atamadı.

ŞAM-TEL AVİV

Suriye’de yaşanan iç savaşın sorumlusu olarak Suriye’deki Beşar Esad yönetimini sorumlu tutan Türkiye, Şam’da büyükelçi bulundurmuyor. İsrail’le Mavi Marmara gerginliğinin ardından, bu ülkede görev yapan Türk Büyükelçisi geri çekildi. Libya’da yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye Trablus’taki büyükelçiliğini kapatmıştı. Yemen’deki iç çatışmalar nedeniyle Şubat ayında aldığı bir kararla San’a Büyükelçiliği’ni kapattı.  

Ankara Vatikan’dan da  yaklaşık 10 gün önce Papa’nın ‘soykırım’ ifadesi nedeniyle büyükelçi  Ahmet Paçacı’yı geri çekti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X