‘Türkiye’siz kazanamayız’

İtalya Almanya ve Fransa liderlerinin İtalya’daki zirvesi sona erdi. Almanya Başbakanı Merkel, zirvede, ‘Türkiye olmazsa insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi kazanamayız’ dedi.

‘Türkiye’siz kazanamayız’

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, birleşik Avrupa hayalinin doğduğu İtalya’nın Ventotene Adası’nda buluştu.

Liderlerin gündeminde İngiltere’nin birlikten ayrılma kararının etkileri,   güvenlik, savunma, büyüme ve yatırımlar ile Türkiye-AB ilişkileri, mülteci sorunu, terörizm, Libya ve Suriye meseleleri vardı.

Zirve sonrası Renzi, Merkel ve Hollande, AB’nin Akdeniz’deki insan kaçakçılığını önlemek için başlattığı, ‘Sophia’ adlı operasyonun amiral gemisi Guiseppe Garibaldi’de bir basın toplantısı düzenledi.

İlk önce söz alan İtalya Başbakanı Renzi ‘Angela ve François ile AB olarak göçmenlerin yola çıkmasını engellemek ve gerçekten ihtiyacı olanlara yardım etmek için daha fazlasının yapılabileceğini düşünüyoruz diye konuştu. Denizde ölme riskini göze alanları kurtarmanın zorunlulukları olduğunu dile getiren Renzi, bunun medeniyet demek olduğunu da söyledi.

‘TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ DOĞRU’

Daha sonra kameraların karşısına geçen Angela Merkel ise, Türkiye ve AB arasında sığınmacılara ilişkin yapılan anlaşmaya değinerek, ‘Türkiye ile işbirliği doğrudur. Aksi halde insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi kazanamayız’ dedi. Ödevlerinin, daha güvenli, ilkelerini koruyan, kucaklayıcı bir Avrupa’yı garanti etmek olduğunu dile getiren Merkel, İtalya’ya da olduğu gibi, çok sayıda mültecinin Avrupa’ya gelmesi karşısında, sınırları koruma mekanizmasını daha da iyileştirmeleri gerektiğini söyledi. 

TÜRKLERDEN SADAKAT

Bu arada Alamanya’da yayınlanan günlük Passauer Neue Presse gazetesine de demeç veren Angela Merkel, Türk asıllı Alman vatandaşlarından, Almanya Federal Cumhuriyeti’ne sadakat göstermelerini istedi. Başbakan, ‘Uzun süredir Almanya’da yaşayan Türk asıllı vatandaşlardan ülkemize büyük oranda sadakat geliştirmelerini bekliyoruz’ dedi. Başbakan Merkel karşılığında Alman hükümetinin de Türk asıllı vatandaşların meselelerini dinlemeye ve anlamaya çalışacaklarını, bunun için göçmen dernek ve kuruluşlarıyla yakın iletişim halinde olacaklarını sözlerine ekledi.

Merkel Türkiye’deki iç politik krizlere karşılık Almanya’daki Türkiye kökenli vatandaşlara itidal çağrısı da yaparak, ‘Düşünce ve gösteri özgürlüğü Almanya’da yaşayan herkes için geçerlidir. Ancak tabii ki herkes görüş ayrılıklarını barışçıl şekilde ifade etmek durumundadır’ şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X