Türkiye’ye ağır suçlama

Çin ile Türkiye arasındaki ‘Uygur’ gerilimi tırmanıyor. Pekin, Türk diplomatların, Uygurları IŞİD gibi örgütlere ‘sattığını’ iddia etti.

Türkiye’ye ağır suçlama

Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’ndeki Müslümanların Ramazan ayında oruç tutmasına izin vermediğine dair iddialar sonrası Türkiye’de düzenlenen protestoların ardından Pekin, Ankara ile ilgili önemli bir iddiada bulundu.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’na bağlı Suç Araştırma Departmanı Şefi Tong Bişan, Güneydoğu Asya’daki Türkiyeli diplomatların, aslında Çin vatandaşı olan Uygurlara Türk kimliği verdiğini, Türkiye’nin daha sonra bu Uygurları IŞİD gibi örgütlere sattığını ileri sürdü.

KUALA LUMPUR BÜYÜKELÇİLİĞİ

Çinli yetkili Tong Bişan, Türk kimliği verme işleminin özellikle Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da yapıldığını söyledi. Türkiye’ye gelen Uygurların, işsizlik gibi nedenlerle Doğu Türkistan İslami Hareketi türü örgütlere katıldığını söyleyen Bişan, özellikle gençlerin ‘beyninin yıkandığını’ ve savaşa götürüldüğünü kaydetti. Bişan, cihatçı grupların savaşçı başına 2 bin dolar verdiğini, bazılarının Irak’a bazılarının da Suriye’ye gönderildiğini belirtti.

TAYLAND’DAN ‘U’ DÖNÜŞÜ

Tayland hükümeti ülkede kalan 60 Uygur’un kimlik tespitlerinin ardından isteklerine bağlı olarak Çin’e ya da Türkiye’ye gönderileceklerini belirtti. Hükümet sözcü vekili Sansern Kaewkamnerd yaptığı açıklamada geri kalan 60’a yakın Uygur için yapılan kimlik tespitinin ardından ülkelerinde herhangi bir terör suçu kaydı olup olmadığına bakılacağını ve herhangi bir sabit suçu bulunmayan Uygurların Çin ya da Türkiye seçeneklerinden istediklerine gidebileceklerini vurguladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X