Türkiye’ye ‘anlaşma’ tehdidi

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye Rum tarafını tanımadığı takdirde, AB ile Ankara arasındaki görüşmelerde ana hatları çizilen ‘göçmen’ anlaşması konusunda ‘bir şey yapamayacaklarını’ söyledi.

Türkiye’ye ‘anlaşma’ tehdidi

Reuters’ın aktardığına göre; Anastasiadis, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında göçmenler ve mülteciler anlaşması hakkında düzenlenecek zirve öncesi yaptığı açıklamada, “Ankara bize karşı sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde, anlaşmayı veto edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Brüksel’de Euronews’a konuşan Anastasiadis, “Türkiye liman ve havaalanlarını açmalı, (Güney) Kıbrıs ile ilişkilerini normalleştirmeli” dedi.

Rum lider, Türkiye ile cuma gününe kadar uzlaşmayı umut ettiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte de anlaşmanın henüz nihai halini almadığını ve zirve sonunda uzlaşıya varılması gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda AB dönem başkanı olan Hollanda’nın başbakanı Rutte, “Anlaşma henüz tamamlanmadı. Bugün 28 üye ülke arasında, yarın da Türkiye ile konuşacağımız çok şey var” dedi.

Anlaşmanın yasal açıdan sağlam temellere oturduğundan emin olunması gerektiğini söyleyen Rutte, Avrupa’ya giden göçmen sayısını azaltması karşılığında Türkiye’ye uygulanan vizelerin kaldırılmasının şartlara bağlı olduğunu hatırlattı.   

Rutte AB ve Türkiye’nin anlaşmaya varması gerektiğini ifade ederek, “Kıyamet geliyor açıklamaları yapmaktan kaçınırım. Ancak bugün veya yarın bir anlaşmaya varamazsak daha sonra nasıl varırız bilmiyorum. Bunun alternatifi yok. Uzlaşıya varmak zorundayız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X