‘Türkiye’ye güveniyoruz’

Bursa’da üretim yapan dünya devlerinin yetkilileri, BUSİAD’da bir araya gelerek, Türkiye’ye olan güvenlerini dile getirdiler. ”Biz buradayız ve herhangi bir tedirginlik yaşamıyoruz” diyen işadamları, yeni yatırımların müjdesini verdiler.

‘Türkiye’ye güveniyoruz’

ASLIHAN AYDIN

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) üyesi yabancı firma temsilcileri, ”Türkiye’ye güveniyoruz” mesajı verdi.

Dernek merkezinde dün yabancı sermayeli veya yabancı ortaklı firmaların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Güçlü Türkiye, Güçlü Ekonomi’ başlıklı toplantıda konuşan BUSİAD Başkanı Günal Baylan, 300 üyeye sahip olduklarını, bunların arasında yan kuruluşlarla birlikte sayısı 40’a ulaşan yabancı ortaklı firmaların temsilcilerinin de bulunduğunu kaydetti. Türkiye’nin 15 Temmuz gecesi büyük bir uçurumun kenarından döndüğünü belirten Baylan, yaşadığı akıl tutulmasıyla ülkeyi bir girdabın içine çekmeye çalışan darbeci zihniyetlerin sivil iradenin de devreye girmesiyle emellerine ulaşamadığını söyledi.

BİRLİK VE BERABERLİK RUHU

Baylan, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu ve bu devlet anlayışına yönelik olarak girişilen hiçbir saldırının kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “Ülkemiz, bundan sonra da birlik ve beraberlik ruhu içinde yol almaya devam edecek, demokratik yaşamdan ve demokrasiye olan inancından hiçbir zaman vazgeçmeyecektir” dedi. Baylan, BUSİAD üyelerinin ülkeye duyduğu güveni, yatırım ikliminin elverişliliğini ve gelecekte de bu ortamın süreceğini vurgulama amacında olduklarını kaydetti.

DOSTLUKLARI DA KAZANDIRIYORUZ

İhracatın tek başına maddi bir gereklilik olarak değerlendirilemeyeceğini ifade eden Baylan şöyle devam etti:

“Bizler yaptığımız ihracat ile uluslar arası ilişkileri ve dostlukları da ülkelere kazandırıyoruz. Üyelerimiz arasında yer alan yabancı sermayeli ya da yabancı ortaklı firmalarımızın ülkemizde bulunmaları, Türkiye ekonomisine yaptıkları katkıların yanı sıra uluslar arası ilişkilerin gelişmesi, bireylerin yakınlaşması ve birbirine güvenmesi adına büyük önem taşımaktadır”

TİCARETİN BAŞI GÜVEN

BUSİAD Başkanı Baylan, ticari ilişkilerin başında güvenin, buna bağlı olarak yatırım ikliminin ve ülke görünümünün net ve sağlam olmasının geldiğini anlatarak, Bursa’da üretimine devam eden yabancı sermayeli ya da ortaklı firmaların, uzun yıllardır Türkiye piyasasına duyduğu güvenle, yatırım ve büyüme planlarını gerçekleştirerek geleceğe emin adımlarla uzanma gayreti içinde olduklarını kaydetti. 15 Temmuz gecesi yaşananların söz konusu firmaları tedirgin etmiş olabileceğini dile getiren Baylan, “Ancak kısa sürede ortaya çıkan tablo Türkiye’nin eskisinden çok daha güçlü bir şekilde yoluna devam edeceğini göstermiştir” diye konuştu. 

YABANCI FİRMALAR ÜLKENİN DİNAMOSU

Yabancı firma temsilcilerine seslenen Baylan şöyle konuştu:

 

“Sizler ülke ekonomisinin çok değerli dinamoları arasında yer alıyorsunuz. Gerçekleştirdiğiniz üretim potansiyeliyle gerek katma değer sağlıyor gerekse istihdam yaratıyorsunuz. Bu ülkeden kazandığınızı yine bu ülkeye harcayarak, çeşitli yatırım programlarını devreye alıyorsunuz. Bu güç, bu inanç ve gayretlerinizle stratejik açıdan zor bir coğrafyada yer alan ülkemiz, hızla yol alacaktır.”

NORMALLEŞME BEKLENTİSİ

Toplantıya katılan bazı yabancı firma temsilcileri de söz alarak Türkiye’ye güvenlerini dile getirdiler. Yazaki Otomotiv Genel Müdürü Metin Türk, firmalarının 3 fabrikaları olduğunu ve Türkiye’deki üretimlerinin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini vurguladı. Firma sahibi Japonların görüşlerini aktaran Türk, “Biz hala buradayız ve herhangi bir tedirginlik yaşamıyoruz deniyor” ifadelerini kullandı. Ama ilerisi için daha fazla yatırım çekebilmek adına bir an önce normalleşme beklentisi olduğunun da altını çizen Türk, “Daha fazla güven ortamı yaratıp, daha fazla iş çekebiliriz” diye konuştu. Türk, yabancı sermayenin şu anda ürktüğü, Türkiye’den çıkma gibi bir durumunun olmadığını vurguladı. 

YENİ YATIRIM MÜJDESİ

Leoni Kablo Türkiye Genel Müdürü Şükrü Erdem, yüzde 90 ihracata çalışan bir şirket olduklarını söyledi. Alman temsilcilerinin 15 Temmuz’u başlangıçta anlamakta zorluk çektiklerini belirten Erdem, “Hemen endişeler oluştu, tepe yönetimden telefonlar geldi. Ama sonrasında normalleşme sürecine doğru bir çalışma başladığını anlamalarından itibaren tüm beklentiler eskisi gibi devam etmeye başladı. Önümüzdeki dönemde yeni bir yatırım projemizi devreye alacağız. Önceden verilmiş bir karar olmasına karşın yatırımlar, kısa bir süre aksasa da durdurulmadı. Bunun yanında Türkiye Orta doğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika’nın üretim üssü haline getirildi. Bunlar yabancı sermayenin Türkiye’ye güveninin bir işareti” ifadelerini kullandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X