Türkiye’ye ‘kapıyı kapattı’

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkilerde gerginlik sürüyor. AB’de müzakerelerden sorumlu komisyon üyesi Johannes Hahn, Türkiye’nin AB ‘rüyasının’ şimdilik sona erdiğini açıkladı.

Türkiye’ye ‘kapıyı kapattı’

Türkiye’nin Avrupa’yla ilişkileri tartışılırken, Avrupa Birliği’nden üyelik müzakerelerinin geleceği hakkında dikkat çekici bir açıklama geldi.

 

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, ‘Türkiye’nin Avrupa perspektifinden uzaklaştığını ve gelecekteki ilişkilerin ekonomi temelli olabileceğini’ söyledi.

İMKANSIZ HALE GELDİ

Reuters’a konuşan Hahn, “En azından şimdilik de olsa, herkes Türkiye’nin Avrupa perspektifinden uzaklaştığı konusunda açık” dedi. 

Türkiye’nin Avrupa’yla ilişkilerinde odak noktasının farklı bir şey olması gerektiğini dile getiren Hahn, “Gelecekte neler yapabileceğimize bakmamız gerekiyor. Böylece farklı bir tür işbirliğini yeniden başlatıp başlatamayacağımızı görebiliriz” diye konuştu. 

2018 başında AB hükümetlerine Türkiye’nin statüsünü netleştirmek amacıyla bir rapor sunacağını belirten Hahn, basın özgürlüğünün kısıtlanmasının ve kitlesel tutuklamaların Türkiye’nin AB’ye katılma kriterlerini yerine getirmesinin neredeyse imkansız hale getirdiğini söyledi. 

TÜRK TİPİ DEMOKRASİ

AB kurallarının tartışmaya kapalı olduğunu ve birliğin insan hakları durumunu tartışmadan ayrı düşünemeyeceğini kaydeden Hahn, “Türk tipi demokrasi diye bir şey yok. Sadece demokrasi var. Avrupalıların olduğu gibi Türkiye halkının da aynı özgürlükleri yaşama hakkı var” dedi. 

AB’nin Türkiye’nin daha merkezi bir sisteme geçmesinden kısmen sorumlu olup olmadığı sorusun yanıt veren Hahn, “Bu ülkenin bağımsız kararıdır. Eğer aklınızda belirli bir vizyon varsa, buna anlamlı bir müdahalede bulunmak zordur” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X