Türkmen Dağı Esad’ın eline geçti

Suriye Ordusunun beş gün önce başlattığı bir operasyon sonucunda Türkmen Dağı’nın tamamını ele geçirdiği bildirildi. Ordu birlikleri Türkiye sınırına 4 km’ye kadar yaklaştı.

Türkmen Dağı Esad’ın eline geçti

Suriye’de  beş yıldır süren ve şiddetli çatışmalara sahne olan Lazkiye kuzeyindeki Türkmen Dağı bölgesinde Suriye orudusu, Rusya’nın  desteği ile ilerliyor. 

Türkmen Dağı’nın alınması için Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle 5 gün önce karadan 7 bin askerle operasyon başlatan Suriye ordusu, önceki gün öğle saatlerinde stratejik konumdaki Eyn İssa kasabasını ele geçirdi.

Ağır silahların kullanıldığı çatışmalar sonucunda ordu birliklerinin, Türkiye sınırına 4 kilometre yakınlıktaki Karamanlı Tepesi ile İsa Pınar köyünü dün sabah ele geçirmeyi başardı. Karamanlı Tepesi’nin alınmasıyla Türkmen Dağı bölgesinin tamamı Suriye ordusunun eline geçmiş oldu. 

Türkiye sınırında yer alması ve çok yüksek bir bölge olması nedeniyle stratejik öneme sahip olan Türkmen Dağı’nın geri alınmasıyla,  El Nusra, Ahrar uş-Şam ve ÖSO gibi örgütlerin buradan Lazkiye’ye yönelik füze saldırılarında bulunamayacağı ve bu bölgeye silah geçişi yapamayacağı bildirildi.

HALEP’TE ATEŞKES

Bu arada Suriye ordusu ve muhalifler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep’te Rusya 48 saatliğine ateşkes ilan etti. Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan Mistura’nın St. Petersburg’da yapacakları toplantıdan bir gün önce Moskova yönetimi, Halep’te 48 saatliğine ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Ateşkes dün gece yarısından sonra başladı.

 

ABD İSTEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkesin ilk gününden beri özellikle Halep ve Lazkiye’de rejimin anlaşmayı tek bir gün bile uymadığını belirterek, ‘Bu anlaşmanın nasıl yürütüleceği, uygulanacağı, kimleri nasıl kapsayacağı konularına daha iyi bir açıklık getirilmediği takdirde, Esad, Halep’e Rusların desteğiyle saldırmayı sürdürürken, biz de burada öylece oturup beklemeyiz. Bu konuya netlik kazandırmanın bir yolu olduğunu düşüyoruz. İki tarafa da baskı kurabileceğimizi düşünüyoruz. Suriye’de meşru bir geçişin başlatılması için bunun Cenevre’de masaya oturmanın tek yol olduğuna inanıyoruz’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X