TÜSİAD uyardı

Uyum sürecinin iyi kullanılması durumunda bir yıl içinde ilişkilerin toparlanacağını ileri süren Bahadır Kaleağası, `Birkaç yıl içinde de AB`ye tam üyelik yolunda önümüzü rahat görebiliriz` dedi.

TÜSİAD uyardı
ASLIHAN AYDIN
 
BÖYLE BİR ORTAMDA ALTINI YAKMADAN HELVAYI YAPMALIYIZ
 
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Uluslararası Koordinatörü ve Avrupa Birliği (AB) Temsilcisi Bahadır Kaleağası, AB’ye üyelik sürecinde ortak bir siyasi iradenin olduğuna dikkat çeken Kaleağası, “Böyle bir ortamda helvayı yapmak altını da yakmamak gerekiyor” dedi.
 
Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (BUSİAD) önceki akşam Kültürpark’taki BUSİAD Evi’nde gerçekleştirilen toplantısında konuşan Kaleağası, Türkiye’nin AB ilişkilerine çok boyutlu bakabilmenin önemli olduğunu vurguladı. Dünyanın petrol, finans, doğalgaz gibi güç kaynakları bulunduğunu dile getiren Kaleağası, Türkiye’nin ise an önemli güç kaynağının insanr sarmeyesi olduğunu kaydetti. Bu noktada eğitimin öne çıktığını dile getiren Kaleağası, “Sanayide, yönetimde en iyi eğitim gerekiyor. Bunları yapan Türkiye AB yolunda ilerleyebilir ve marka değeri güçlenir” dedi.
 
ORTADOĞULU OLMADAN
 
Marka değeri güçlü olan bir Türkiye’nin daha çok ihracat ve kar elde edebileceğini ifade eden Kaleağası, “Tüm bunlar bütünün parçası, bu noktada AB ile ilişkileri toparlamanın yeniden bir enerji vermenin önemi ortaya çıkıyor. Ortadoğulu olmadan, Ortadoğu’da etkin bir ülke olmanın önemi ortaya çıkıyor” diye konuştu.
 
ÖNÜMÜZÜ GÖRÜR HALE GELEBİLİRİZ
 
Kaleağası, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın, sürece yeni bir enerji ve soluk getirdiğini savundu ve ekledi: “Devamlılık ve icraat olduğu sürece, AB ile uyum sürecini iyi kullanabilir bir hale girersek bir yıl içinde ilişkileri toparlamış, birkaç yıl içinde de AB’ye tam üyelik yolunda artık önümüzü görebiliriz. Hatta tamamlayacağımız günü de çok rahat görebilir hale geliriz.”
 
FIRSAT PENCERESİ AÇILIYOR
 
Kaleağası, Avrupa’nın değişken bir coğrafyaya gittiğini dile getirerek, “Bu değişim, Türkiye için zamanı lehine kullanabileceği fırsat penceresi yaratıyor. AB, merkezi bir Euro bölgesi ve onun etrafında geniş bir AB’ye doğru gidiyor. Bizim de o geniş birliğin üyesi olmamız daha kolay hale geliyor. Zamanı iyi kullanabilirsek, demokrasi, hukuk devleti toplumu olursak, içimizde güçlü bir ülke haline gelirsek o zaman AB süreci de lehimize işleyen bir yöne doğru gider” dedi. AB’ye üyelik sürecinde ortak bir siyasi iradenin olduğuna dikkat çeken Kaleağası, “Böyle bir ortamda helvayı yapmak altını da yakmamak gerekiyor” diye konuştu.
 
AB SÜRECİ İTİCİ GÜÇ
 
BUSİAD Başkanı Günal Baylan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, AB’ye üyelik sürecinin, gerekli reformların gerçekleştirilmesi için çok önemli bir itici güç olduğunu söyledi. Baylan, şöyle devam etti: “Dünya genelinde her yıl yayınlanan raporlar, birliğin içinde yer alan ülkelerin iktisadi kalkınmışlık düzeyinin, bizlere göre örnek sayılacak düzeyde yüksek olduğunu gösteriyor. İş dünyası olarak, AB sürecinin, Türkiye’nin ulusal çıkarları doğrultusunda gelişmeler içeren bir yapıda yürütülmesini arzu ediyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X