TÜSİAD’dan Gümrük Birliği uyarısı

Küresel ekonomi ve uluslararası ticarette önemli değişimler yaşandığına dikkat çeken TÜSİAD Başkanı Bilecik, bu dönemde, Türkiye’nin ön plana çıkabilmesi için ciddi ve kapsamlı bir dış ticaret politikasına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

TÜSİAD’dan Gümrük Birliği uyarısı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin ülke ekonomisi ve AB’ye üyelik sürecinde 20 yıl öncesine benzer olumlu bir etki yaratacağını belirterek, ”Müzakerelerin siyasi gerginlikler nedeniyle beklemeye alınmaması, sekteye uğratılmaması gerekiyor” dedi.

TÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Küresel Ticaret: Politikadan Eyleme’ başlıklık konferans, dün Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Etkinliğin açılışında konuşan Bilecik, Gümrük Birliği’nin kendileri için gümrük tarifelerinin indirilmesinin çok daha ötesinde anlam taşıdığını vurguladı. Yürürlüğe girdikten sonraki 20 yılı aşkın sürede Gümrük Birliği’nin, birçok sektörde önemli dönüşümler yaşanmasını sağladığını dile getiren Bilecik, ”Türkiye ekonomisinin dışa açılma süreci ve küresel ekonomiye entegrasyonu hızlandı, AB’ye üyelik yolunda büyük bir adım atıldı. Bugün geldiğimiz noktada, en büyük ticari ortağımız olan Avrupa ile sadece malların değil, hizmetlerin ve tarım ürünlerinin de dahil olduğu daha kapsamlı ve daha modern bir anlaşma için müzakerelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

İYİ İLİŞKİLER FAYDALI OLUR

TÜSİAD’ın üyesi olduğu Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope’un da Gümrük Birliği’nin güncellenmesine desteğini mayısta katıldıkları Malta’da yapılan Başkanlar Konseyi toplantısında açıkça ifade ettiğini hatırlatan Bilecik, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi halinde ülke ekonomisi ve AB’ye üyelik sürecinde 20 yıl öncesine benzer bir olumlu etki görüleceğine kaydetti. Erol Bilecik, ”Bunun yanı sıra ülkenin dijitalleşme ile tetiklenen yeni ekonomik düzeni ve Dördüncü Sanayi Devrimini yakalamasına, Türkiye ekonomisinin 21. yüzyıl uluslararası ticaret sistemine ve küresel değer zincirlerine entegrasyonuna bir kaldıraç görevi görecektir” dedi. Söz konusu nedenlerle müzakerelerin siyasi gerginlikler nedeniyle beklemeye alınmaması, sekteye uğratılmaması gerektiğini anlatan Bilecik, ticareti salt kendi içinde değerlendirmenin doğru olmadığını aktardı. Bilecik, bölgesel ve küresel düzeyde kurulacak iyi ilişkilerin ülke ekonomisi için oldukça faydalı olacağını vurguladı.

KAPSAMLI DIŞ TİCARET POLİTİKASI

Gümrük uygulamalarının uluslararası ticaretin önemli bir parçası ve tamamlayıcısı olduğunu kaydeden Bilecik, bu işlemlerde evraklardan kurtularak dijitalleşme yönünde atılacak adımların ticareti hızlandıracağını ve dış ticaretin maliyetini düşüreceğini söyledi. Bilecik, ”Küresel ekonomi ve uluslararası ticarette önemli değişimlerin yaşandığı ve daha fazlasının da beklendiği bu dönemde, Türkiye’nin ön plana çıkabilmesi için ciddi ve kapsamlı bir dış ticaret politikası oluşturulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

ALMANYA’NIN ŞANTAJ ARACI OLARAK KULLANMASINI DOĞRUSU YADIRGIYORUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, toplantıda yaptığı konuşmada, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini gerçekten önemsediklerini belirterek, ”Ama son dönemlerde siyasi gelişmelere bağlı olarak özellikle Almanya’nın Gümrük Birliği güncellenmesini bir şantaj aracı olarak kullanmasını doğrusu yadırgıyoruz” dedi. Gümrük Birliği’ndeki güncellemenin adaleti sağlama adına çok önemli olduğunu vurgulayan Tüfenkci, ”Biz bunu önemsiyoruz. Bu noktada görüşmelerimizi sürdürüyoruz, şu anda herhangi bir kopukluk yok. Kendi seyri içerisinde devam ediyor. Ama biz bunu biraz daha hızlandırmak istiyoruz ve bunu 2018’in sonuna doğru belli bir yola koymak istiyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X