TÜSİAD’dan özgürlük uyarısı

Düşünce, basın, ifade ve siyaset yapma özgürlüğünün önemine işaret eden TÜSİAD, çok sayıda sayıda akademisyen, siyasetçi, medya yöneticisi ve yazarının soruşturmaya uğraması ve tutuklu yargılanmasının geriye gidiş algısı yarattığını ileri sürdü.

TÜSİAD’dan özgürlük uyarısı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), teröre karşı haklı mücadele sürdürülürken ve halkın güvenliği konusunda tedbirler alınırken düşünce, basın ve ifade ile siyaset yapma özgürlüğünün korunması gerektiğini bildirdi.

TÜSİAD’dan dün yapılan açıklamada, Türkiye’nin siyaset ve ekonomi alanında dünyada sergilediği gücün en etkin kaynaklarının demokrasi, hukuk devleti ve özgürlükler toplumu olma nitelikleri olduğu kaydedildi. ”Son dönemde giderek artan sayıda akademisyen, siyasetçi, medya yöneticisi ve yazarının soruşturmaya uğraması ve tutuklu yargılanmasının yanı sıra uluslararası internet sitelerinin yasaklanması, özgürlükler toplumu olma özelliğimizden geriye gidiş algısı yaratmaktadır” denilen açıklamada, söz konusu uygulamaların yanı sıra adaletin herkes için eşit ve tarafsız tecelli etmediği şüphesini doğurabilecek yaklaşımların, çağdaş bir demokrasinin ayrılmaz bir ilkesi olan ‘adalete güven’ unsurunu zedelediği savunuldu.

GERİYE GİDİLMEMELİ

Açıklamada, demokratik kazanımlarda, ifade ve basın özgürlüğü başta olmak üzere tüm özgürlük alanlarında ve hukuk devletinin üstünlüğünde geriye gidilmemesi gerektiği vurgulandı. Teröre karşı haklı mücadele sürdürülürken ve halkın güvenliği konusunda tedbirler alınırken düşünce, basın ve ifade özgürlüğü ile siyaset yapma özgürlüğünün korunması gerektiği belirtilen açıklamada, ”Cumhuriyet değerlerimiz, uluslararası rekabette yükselen yaratıcı bir toplum olmak, girişimcilik ve yatırım ortamı gibi temel milli menfaat alanlarımızda, ‘demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları’ belirleyici etkenlerdir” ifadeleri kullanıldı.

KİLİT ÖNEME SAHİP BİLİNÇ

Temel hak ve özgürlükleri doğrudan ya da dolaylı olarak kısıtlayan tüm güvenlik ve soruşturma tedbirlerinin, dünyada Türkiye karşıtı çevreleri güçlendirdiği ve terör ile mücadeleyi zayıflattığı ileri sürülen TÜSİAD açıklaması şu cümlelerle son buldu: ”Tarihimizde edindiğimiz en önemli kazanımlarımız olan demokrasimiz ve insan haklarını korumak ve yüceltmek için devletimiz ve yargı erkimizin özenli yaklaşımına daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Güvenlik ve özgürlük birbirleriyle çelişen değil birbirini tamamlayan önceliklerdir. Bu bilinç ile hareket edilmesi demokrasi değerlerimiz, milli menfaatlerimiz ve küresel rekabetteki gücümüz açısından kilit öneme sahiptir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X