Üç koldan ilerliyorlar

Irak ordusu, DEAŞ örgütünün kontrolündeki son kentlerden Telafer’i geri almak için operasyona başladı. Üç cepheden ilerleyen Iraklı güçler, ilk gün İbre bölgesinde kontrolü sağladı.Türkiye ise operasyona destek veren İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şab

Üç koldan ilerliyorlar

Irak’ta Telafer’i DEAŞ’tan kurtarma operasyşonu dün sabahın erken saatlerinde resmen başladı.

Yaklaşık 40 bin kişilik Irak güvenlik güçlerinin, DEAŞ militanlarına karşı ABD destekli  başlattıkları saldırı öncesi, Irak hava kuvvetleri, kentte yaşayanların önlemlerini almasını isteyen broşürleri şehre bıraktı. Broşürlerde “Kendinizi hazırlayın, savaş yakında ve zafer geliyor, Allah’ın izniyle” yazdığı görüldü.

Operasyonunu başladığını Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Haydar el İbadi televizyondan duyurdu. Başbakan el-İbadi k militanlara seslendi ve “teslim olun, yoksa öleceksiniz” dedi.

İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi güçlerinin de katılımıyla 3 cepheden ilçe merkezine ilerleyen Iraklı güçler, operasyonu aşama aşama yürütecek. Operasyonun ilk etabında  çevre köylerde kontrol sağlanacak, daha sonra kent merkezine girilecek.

TÜRKİYE’DEN UYARI

Türkiye daha önce Haşdi Şabi güçleninin, bölgedeki hareketlerine tepki göstermişti. Etnik ve mezhebi  dengelerin dikkate alınması  gerektiği uyarısı yapmıştı.

Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdroğan,  ”Telafer tamamen, Türkmen.  Bunun yarısı Şii, yarısı Sünni. Haşdi Şabi  burada böyle bir terör estirise,  kesinlikle buna cevabımız farkı olur” diye konuşmuştu.

Dışişileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, ”Bölgedeki gelişmeler, Türkiye’yi tehdit edicek duruma gelirse,  her türlü tedbiri alacaktır’ diye ifade etmişti.

MUSUL’DAKİ SON KALE

Telafer, DEAŞ’ın Musul ilindeki son kalesi olarak görülüyor. Kasabada binlerce DEAŞ militanı olduğu tahmin ediliyor. Irak ordusu Temmuz ayında Musul kentini terör örgütünden geri almıştı.

DEAŞ’in 2014 yılında kontrolünü ele geçirdiği Telafer, Musul’un yaklaşık 70 kilometre güneyinde yer alıyor. Sünnilerin ağırlıkta olduğu bölgedeki Telafer kasabasında nufüsun büyük bir kısmını, özellikle Şii Türkmenler oluşturuyor. DEAŞ’ın kontrolüne girmeden önce kentte yaklaşık 200 bin kişi yaşıyordu. Ancak bu sivillerin ne kadarının halihazırda Telafer’de kaldığı bilinmiyor. Kasabadan kaçmayı başaran yerel yetkililer, kasabada kalan sivillerin DEAŞ tarafından canlı kalkan olarak kullanıldığından yola çıkıyor.

DEAŞ militanları Irak’ta Telafer dışında Kerkük yakınlarında Havija kasabası ve Anbar ilinin bazı bölümlerini de kontrolünde bulunduruyor. DEAŞ Suriye’deki kalesi Rakka’nın neredeyse yarısının kontrolünü kaybetmiş durumda.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X