Uçak krizi sonrası ilk yüz yüze görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ardından ilk kez bir araya geldi. Putin, “Buraya gelmeniz ilişkilerin normalleşmesini istediğimizin göstergesi” derken, Erdoğan ise “İki ülke ilişkileri, olumlu bir sürecin içine

Uçak krizi sonrası ilk yüz yüze görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Kasım’daki uçak krizinin ardından bugün ilk kez biraraya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabah saatlerinde Rusya’nın St. Petersburg kentine gitti. 

Erdoğan ve Putin, Konstantinovski Sarayı’nda baş başa görüştü. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Rusya lideri Putin, görüşmenin yapılacağı salonda Erdoğan’ı ayakta karşıladı. 

 

PUTİN: İKİ ÜLKE DE NORMALLEŞME İSTİYOR

 

Vladimir Putin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin iki ülkenin ilişkileri normalleştirmeyi istediğinin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Darbe girişiminin ardından Erdoğan’ı arayan ilk liderlerden biri olduğunu vurgulayan Putin, “Her türlü darbe girişimlerine karşıyız” dedi.

Putin, şöyle konuştu: 


“Son yıllardaki ilişkimiz benzersiz bir nitelik taşıyordu. Geçen sene ilişkiler son derece düşük seviyeye indi. Bugün Türkiye’nin iç siyasetinde yaşanan zor duruma rağmen buraya gelmeniz hepimizin ikili ilişkilerin normalleşmesini istediğinin bir göstergesidir. Bu da her iki ülke halklarının yararına olacaktır.

“HER TÜRLÜ DARBE GİRİŞİMİNE KARŞIYIZ”

Darbe girişimi sonrasında sizi arayan ilk liderlerden bir oldum. Burada bizim ilkesel tutumumuzu tekrar hatırlatmak istiyorum. Biz anayasaya aykırı olan her türlü girişimin karşısındayız. Sizin yönetiminizde Türk halkının bu sorunun üstesinden geleceğini umut ediyorum. Ticari ve ekonomik ilişkilerin yeniden kurulması, terörle mücadele konuları ele alınacak. Bu fırsat için teşekkür ediyorum, hoş geldiniz” dedi. 

ERDOĞAN: BÜYÜK HEDEFLER BELİRLEDİK

Putin’in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu bir süreceğe girdiğini dile getirdi.

15 Temmuz sonrasında kendisini arayan Putin’e teşekkür eden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 

Aslında planlanan malum G20 Zirvesi’ydi. Tabii o nahoş olaydan sonra, bunun böyle süratle bir araya gelmemize vesile olması sebebiyle bundan dolayı gerçekten teşekkür ediyorum.


Çünkü Türkiye-Rusya ilişkileri çok farklı bir olumlu sürecin içerisine girmiştir. Önümüzde büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir. İnanıyorum ki şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı sürecin içerisine gireceğiz. 15 Temmuz darbe girişiminde, ertesi gün sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de tüm halkımızı mutlu etmiştir.


Pazar günü İstanbul’da yapılan miting halkımızın demokrasiye sahiplenişi bakımından çok anlamlıydı.


“DAYANIŞMAMIZ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YARDIMCI OLACAK”

Bu ziyaretle beraber sırası bizde olan üst düzey istişare konseyi toplantılarına başlayacağımız için de çok mutluyuz. Aramızda masada olan birçok ikili ilişkilerimiz var. Bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki, dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne yardımcı olacaktır. Ben tekrar çok teşekkür ediyorum.”

1 SAAT 45 SAATLİK ZİRVE

Erdoğan ve Putin arasındaki baş başa görüşme 1 saat 45 dakika sürdü.

Erdoğan ve Putin daha sonra heyetler arası çalışma yemeğine geçti.

Görüşmede; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov da hazır bulundu.

“KARARLILIK VAR”

Görüşmelerin çok olumlu seyrettiğini ifade eden Türk kaynaklar, “İlişkilerde ilerlemesi için kararlılık var” diye konuştular.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X