‘Ucube’ cezası

Kars’taki İnsanlık Anıtı’na “ucube” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakaret davası açan heykeltıraş Mehmet Aksoy’a 10 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

‘Ucube’ cezası

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen 8. duruşmaya davacı heykeltıraş Mehmet Aksoy ve davalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmadı. Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı avukatı Ferah Yıldız, Mehmet Aksoy’u ise Avukat Turgut Kazan temsil etti. Avukat Kazan, ‘Müvekkilimin heykeli santim santim kesilmiştir’ diyerek tepkili konuştu. Erdoğan’ın avukatı Yıldız ise ,’Ucube kelimesi hakaret değil, eleştiridir dedi.

Davanın kısmen kabulüne karar veren mahkeme, 10 bin TL manevi tazminatın, davalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan tahsil edilerek davacı Mehmet Aksoy’a verilmesine karar verdi. Mahkeme, fazlaya ilişkin tazminat isteğinin ise reddine hükmetti. 

‘UCUBE’ TARTIŞMALARI 

O dönemde Başbakan olan Erdoğan, Kars’ta bulunan insanlık anıtı heykeli için ‘ucube’ demişti. Erdoğan’ın uzun süre tartışılan bu sözleriyle ilgili dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Başbakan heykele ucube demedi” yorumunu yapmıştı. Ancak Erdoğan, Günay’ın bu açıklamalarına karşılık, ‘O ifadeyi heykel için kullandım. Oradaki olayı değerlendirenler, Televizyonlara çıkanlar, o heykeli ve yeri gidip görmemişler” yanıtını vermişti. 

KARS’TAKİ İNSANLIK ANITI 

‘İnsanlık Anıtı’ 2006 yılında Ermenistan’a karşı iyi niyet göstergesi amacıyla ünlü Heykeltraş Ahmet Aksoy’a yaptırıldı. 35 metre yükseklikte ve 350 ton ağırlığındaki anıtın inşaatı, birinci derecede SİT alanı üzerine yapıldığı gerekçesiyle Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından durdurulmuştu. Daha sonra Kars Belediye Meclisi, kentteki ‘tartışmalı heykel’ ile ilgili yıkım kararı almış ve heykel yıkılmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X