Üçüncü çeyrek sinyali verdi

ABD Merkez Bankası (Fed) istihdam piyasası ve ekonominin geneli hakkında öncekilere kıyasla daha olumsuz bir değerlendirmede bulunarak, politika faizinde artırım kararı için en azından üçüncü çeyreğe kadar bekleyebileceğinin ipucunu verdi.

Üçüncü çeyrek sinyali verdi

ABD’nin para politikasını belirleyen Fed Açık Piyasa Kurulu’nun (FOMC) önceki gece sona eren toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, faiz artırma ihtimalinin toplantı bazında değerlendirilmesi politikasına bağlı kalındığı görüldü. Fed ekonominin gösterdiği zayıf performansın kısmen geçici koşullardan kaynaklandığına dikkat çekti. Buna karşılık ekonomi genelinde yavaşlama olduğunu belirtmesi faiz artırmak için en azından eylül ayına kadar bekleyebileceği izlenimini verdi. Fed’in piyasaları yönlendirmek için kullandığı ifadelerde mart ayına göre belirgin bir değişim olmadı. Tek fark, Fed bu sefer bir sonraki toplantıda faiz artırmasının ihtimal dışı olduğunu belirtmedi. Bu durum Haziran ayında faiz artırımının hâlâ olasılıklar dahilinde olduğunu gösteriyor, ancak faiz artırım kararı alınabilmesi için ekonomiye dair verilerin çok keskin bir iyileşmeye işaret etmesi gerekiyor.

GEVŞEME YANLISI

TD Securities’den Gennadiy Goldberg, Fed açıklamasını, ‘Nette bakıldığında beklentilerden zayıf ekonomik verileri göz önüne alırsak biraz para politikasında gevşeme yanlısı’ şeklinde değerlendirdi. New York merkezli Phoenix Financial Services piyasa baş analisti Wayne Kaufman ise, ‘Hepimiz Fed’in faizleri normal seviyelere getirmek için can attığını biliyoruz, ancak olgular şu anda adım atılmasını gerektirmiyor’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X