UİB kanalıyla Katar’a ihracat yüzde 109 arttı

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen’in Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından gözler bu ülkeyle olan ekonomik ilişkilere çevrildi.

UİB kanalıyla Katar’a ihracat yüzde 109 arttı

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa’da kurulu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, UİB kanalıyla Katar’a yapılan dış satım ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 109 artarak, 11 milyon 529 bin 500 dolar oldu. Birliğin tüm ihracatı içerisinde Katar’ın aldığı pay ise yüzde 0,10 gibi oldukça düşük bir rakam. UİB bünyesindeki 5 birliğin söz konusu dönemde aracılık ettiği ihracata bakıldığında, oransal olarak en büyük artışın hazır giyim ve konfeksiyonda meydana geldiği görüldü. Ocak-mayıs aylarında Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) Katar’a ihracatı yüzde 717 artışla 1 milyon 229 bin 292 dolar olarak kayıtlara geçti.

OTOMOTİV İLK SIRADA

Aynı dönemde en fazla ihracatı ise, yüzde 123’lük artışla Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı Birliği (OİB) yaptı. OİB, yılın ilk 5 aylık döneminde bu ülkeye yapılan 9 milyon 527 bin 977 dolarlık dış satıma aracılık etti. Bu alanda öne çıkan ürün grupları, 3 milyon dolar ile binek otomobiller, 2 milyon dolar ile otomotiv yan sanayi, 1 milyon dolar ile özel amaçlı motorlu taşıtlar, 689 bin dolar ile çekiciler ve 684 bin dolar ile otobüs-minibüs-midibüsler oldu.

YAŞ MEYVE İHRACATI YOK

2017 yılı ocak-mayıs döneminde UİB’e bağlı diğer 3 büyük birliğin ihracatında düşüş yaşandı. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) bu dönemde Katar’a dış satımı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21’lik düşüşle 389 bin 70 dolar olurken, Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) ihracatı da yüzde 45 azalışla 132 bin 724 dolara indi. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nde (UYMSİB) ise 2017’nin ilk 5 aylık döneminde Katar’a ihracat kaydına rastlanmadı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X