UİB’de otomotiv uçtu meyve sebze çakıldı

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin aracılık ettiği ihracat otomotiv sektörünün yüzde 10 artış hızı ile yılın zirvesini yaparken, meyve sebze mamullerindeki yüzde 28,30’luk ve yaş meyve sebzedeki yüzde 51,23’lük düşüş dikkat çekti.

UİB’de otomotiv uçtu meyve sebze çakıldı

Türkiye ihracatının yüzde 4,6 azaldığı ekim ayında, Bursa’da kurulu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla yapılan dış satım yüzde 7,2 artışla 2 milyar 260 milyon dolar oldu.

Birliğin ocak-ekim döneminde aracılık ettiği ihracat da, yüzde 8,77 artarak, 19,8 milyar dolara ulaştı.

UİB çatısı altında ekim ayında yüzde 10,22 artışla 1 milyar 967 milyon dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirilirken, tekstil dış satımı yüzde 12,48 düşüşle 99,6 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Birlik bünyesinde geçen ay yüzde 5,95 düşüşle 46 milyon dolarlık hazır giyim, yüzde 28,30 düşüşle 13,4 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ve yüzde 51,23 düşüşle 5,1 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirildi.

YILIN EN YÜKSEK RAKAMI

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, Birlik olarak aracılık ettikleri ihracatın ekim ayında da artışını sürdürdüğünü, 2016 yılı için belirledikleri 24 milyar dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti.

Birlik için 2016’nın başarılı bir yıl olduğunu belirten Sabuncu, ”Ekimde 2 milyar 260 milyon dolarla bu yıl aylık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaştık” dedi.

YEŞİL PASAPORT CİDDİ GELİŞME

Hükümetin ‘Başarılı ihracatçıya yeşil pasaport verilmesi’ kararınıda değerlendiren Sabuncu, şunları kaydetti:

”İhracatçılar olarak, yeşil pasaport uygulamasını olumlu karşılıyoruz. İhracatımızın önemli bir kısmını gerçekleştirdiğimiz AB ülkelerine rahatlıkla gidebilecek olmamız, zaman tasarrufu noktasında ciddi bir gelişme. Yeşil pasaport, ihracatçıya zaman tasarrufu sağlayacak. Ayrıca ihracatta süreklilik arz eden firmalara da yeşil pasaport verilecek. Bu durum, ihracatçıları teşvik edecektir. Her zaman söylediğimiz gibi bizler, ihracatın artması ve gelişmesi noktasında reformlar bekliyoruz. Hükümetimiz tarafından alınan yeşil pasaport kararı da bu nitelikte. Bu uygulamaların karşılığını ihracat artışı olarak alacağımızı düşünüyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X