UİB’den 2,5 milyar dolarlık ihracat

Bursa’da kurulu UİB haziranda yüzde 15’lik artış yakalayarak 2,5 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi. UİB Koordinatör Başkanı Sabuncu, reformların devam etmesiyle hem Birlik ihracatının hem de Türkiye ekonomisinin büyüme hızının artacağını kaydetti.

UİB’den 2,5 milyar dolarlık ihracat

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla haziran ayında yapılan ihracat 2 milyar 592 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat, yüzde 15,68 oranında artış gösterdi. 2017’nin ilk altı ayındaki toplam ihracatı yüzde 21,26 oranında artarak 14.7 milyar dolar olan UİB’in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 16,30 artarak 27.1 milyar dolar seviyelerine geldi. UİB çatısı altındaki birliklerden Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB), haziran ayındaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,21 artarak 2 milyar 262 milyon dolara çıktı. OİB’ in 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasındaki altı aylık ihracatı yüzde 25,02 artışla 12.9 milyar dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 20,13 artarak 23.7 milyar dolar seviyesine ulaştı.

TEKSTİL VE HAZIR GİYİMDE DÜŞÜŞ

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) dış satımı haziranda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,16 azalarak 99.5 milyon dolar oldu. UTİB’ in 6 aylık ihracatı 594.5 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 3,09 düşerek 1.1 milyar dolar seviyelerine geldi. Haziranda Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,03 oranında bir düşüşle 46.4 milyon dolarlık ihracata imza attı. UHKİB’in ilk altı aylık ihracatı yüzde 3,12 oranında artışla 275.7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 0,99 azalarak 515 milyon dolara indi.

MEYVE SEBZEDE KAYIP VAR

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) haziran ayı ihracatı ise yüzde 12,91 oranında azalarak 12.4 milyon dolara geriledi. Haziran ayında 22 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) altı aylık ihracatı ise 46.1 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ‘diğer’ başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı da haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,30 artışla 150 milyon dolar olarak açıklandı.

CAZİP HALE GELECEK

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, UİB ihracatının haziran ayında da artışını sürdürdüğünü ifade etti. 2017’nin ilk yarısında UİB’in gösterdiği ihracat performansının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Sabuncu, ihracatı destekleyen reformların devam etmesiyle hem UİB ihracatının hem de Türkiye ekonomisinin büyüme hızının artış göstereceğini söyledi. Üretim Reform Paketi’nin TBMM’den geçmesinin ihracatçılar açısından oldukça önemli olduğuna da dikkat çeken Sabuncu, üretim maliyetlerinin düşmesiyle ihracatın daha cazip hale geleceğini belirtti. Dünya Bankası ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin 2017’deki büyüme tahminlerini revize etmesine de değinen Sabuncu, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürdüğünü, İhracat odaklı bir strateji ile mevcut büyüme hızının daha da artacağını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X