Aralıkta yüzde 13 artışla 3 milyar dolar dış satım gerçekleştiren UİB’in 2020 yılı ihracatı ise yüzde 17 gerileyerek 22,6 milyar dolar olarak kaydedildi. UİB Koordinatör Başkanı Çelik, ‘’AB’nin pandeminin dünyadaki merkezine dönüşmesi ve ülke pazarlarında kapanmalar yaşanması birlik ihracatımızı olumsuz etkileyen temel faktör oldu” dedi.
Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla yaklaşık 3 milyar dolar ihracata imza attı. Aralıkta UİB çatısı altında yer alan 5 sektörel birliğin tamamı ihracatını artırmayı başardı. UİB’in 2020 yılı ihracatı pandeminin olumsuz etkisiyle bir önceki yıla kıyasla yüzde 15 azalarak 26,8 milyar dolar oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) aralıkta bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 2,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, 2020 yılı dış satımı yüzde 17 azalışla 22,6 milyar dolara indi.
TEKSTİL VE HAZIR GİYİMDE ARTIŞ
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), aralık ayında yüzde 5 artışla 101,5 milyon dolar ihracat yaptı. UTİB’in 2020 yılı tamamındaki ihracatı ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 15 azalarak 1 milyar dolar oldu. Uludağ Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) dış satımı aralıkta yüzde 56 artışla 75 milyon dolar olurken, 2020 yılı ihracatı da yüzde 8 artarak 738,2 milyon dolar olarak kaydedildi.
UMSMİB’DEN 19 MİLYON DOLAR
Aralıkta yüzde 41 artışla 19 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), 2020’nin tamamında ise yüzde 20 artışla 189,4 milyon dolar ihracata imza attı. Söz konusu ayda yüzde 39 artışla 10 milyon dolar ihracat yapan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB), 2020’deki dış satımı ise yüzde 13 artışla 146,2 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Öte yandan, UİB bünyesinde ‘diğer birlikler’ adı altında aralık ayında gerçekleşen ihracat bir önceki seneye göre yüzde 35 artarak 248 milyon dolar olurken, 2020’nin tamamında ise yüzde 9 azalarak 2,1 milyar dolar oldu.
İSTİHDAMA YOĞUNLAŞILACAK
UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, ihracatçı sektörlerin pandemi nedeniyle hiç beklemedikleri bir sınavdan geçtiğini söyledi. Bu süreçte firmaların sorumluluk bilinciyle ihracatı artırmak için üstün performans sergilemeye ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ettiğini belirten Çelik, ‘’Ülkemizin üretim ve ihracat üslerinden Bursa’mıza ve ülkemizin tüm ihracatçılarına gösterdikleri üstün gayret ve fedakârlık için minnettarız. İhracata, istihdama ve katma değerli üretime daha fazla yoğunlaşarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
KAYIPLAR TELAFİ EDİLECEK
UİB ihracatından en büyük payı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin aldığını dile getiren Çelik, en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin 8’inin AB üyesi ülkeler olduğuna işaret etti. Baran Çelik, ‘’AB’nin de pandeminin dünyadaki merkezine dönüşmesi ve bunun sonucunda ülke pazarlarında kapanmalar yaşanması birlik ihracatımızı olumsuz etkileyen temel faktör oldu. Bu yıl aşı tedavisinde hedeflenen sonuçlara ulaşılmasıyla, geçen senenin kayıplarını telafi etmeyi ve 2019’da gerçekleştirdiğimiz başarılı ihracat rakamlarına tekrar ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl, AB ülkelerinin yanında yine Kuzey Afrika Ülkeleri, ABD, Rusya ve Ortadoğu Ülkeleri başlıca alternatif pazarlarımız olmaya devam edecek” diye konuştu.