Ukrayna’da kırılgan ateşkes

Ukrayna’nın doğusunda aylardır süren çatışmaların ardından, Kiev saatiyle gece yarısı itibarıyla uzun zamandır beklenen ateşkes uygulanmaya başladı. Ancak Ukraynalı taraflar, birbirlerine ateşkesi bozmakla suçluyor.

Ukrayna’da kırılgan ateşkes

Kiev yönetiminin verdiği bilgiye göre ateşkesin ilk dört saatinde hiçbir ağır silah kullanılmadı ve ‘tam bir sessizlik rejimi’ sağlandı. Ancak ateşkesin ilk saatlerinden sonra Ukrayna hükümet güçleri ve bağımsızlık yanlısı milisler, ateşkesin bozulduğuna dair birbirlerine suçmalar yöneltmeye başladı.

Ukraynalı askeri yetkili Vladislav Seleznev, pazar günü bir açıklama yapıp gece saat 02:30 civarında Ukrayna hükümet güçlerinin mevzilerine 9 kez ateş açıldığını söyledi. Seleznev, Ukrayna güçlerinin ise ateşkese bütünüyle bağlı kaldıklarını sözlerine ekledi.

‘KARŞILIK VERMEK ZORUNDA BIRAKILIYORUZ’

Kiev yönetiminden tek yanlı olarak bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin savunma bakanlığı yetkilisi Eduard Basurin de ateşkesin resmi olarak başlamış olmasına rağmen hükümet güçlerinin milislerin mevzilerine havan topu saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Basurin, gece saat 02:00 hükümet güçlerinin Donetsk bölgesindeki Debaltsevo şehrindeki milis mevzilerine ateş açtığını belirtip “Sivil ölümlerini engellemek için Donetskli milisler hükümet güçlerinin silahlarını hedef aldı” dedi. Basurin ayrıca, “Hükümet güçlerinin devam eden saldırıları karşısında Donetskli milisler karşılık vermek zorunda bırakılıyor” eklemesi yaptı.

GECE YARISI ATEŞKES EMRİ GELMİŞTİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Pyotr Poroşenko, dün gece yarısına dakikalar kala hükümet güçlerine ateşkes emri vermişti. Donetskli savunma yetkilisi Eduard Basurin de gecenin ilerleyen saatlerinde bir açıklama yaparak milis güçlerinin gece yarısından itibaren ateşkese başladığını bildirmişti.

Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin Belarus’un başkenti Minsk’te vardığı anlaşmaya göre ateşkesle birlikte ağır silahların da çatışma hatlarından geriye çekilmeye başlanması gerekiyor.

Dört lider, ABD’de Ukrayna yönetimine ölümcül silah yardımı yapılıp yapılmayacağının tartışıldığı bir dönemde bir araya gelerek gece boyunca süren 16 saatlik bir görüşmenin ardından Ukrayna’nın doğusuna barış getirebilecek, 13 maddeden oluşan bir anlaşmaya varmışlardı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X