Ulu Cami’yi muhteşem kılan sanat eseri…

Açık hava müzesi konumundaki Bursa Ulu Cami’de Kur’andaki ayet sayısınca, 6 bin 666 parçadan oluşan şaheser minber, kündekâri yöntemiyle çivi ve tutkalsız yapılmış. Sert ceviz ağacından çivi ve yapıştırıcı malzemesi kullanılmadan geometrik parçalar birbir

Ulu Cami’yi muhteşem kılan sanat eseri…

Osmanlı Devleti’nin dördüncü padişahı Yıldırım Bayezid Han’ın, Haçlılarla 1396 yılında yaptığı Niğbolu Savaşı öncesinde Allah’a dua ederek, zafer kazanması halinde yirmi cami yaptıracağı vaadi sonrasında yaptırılan cami, Türk İslam aleminin en önemli mabedlerinden biri olarak kabul ediliyor.

 

Tam ortasında bulunan şadırvanı ile büyük ilgi gören caminin diğer özelliği de içindeki hat eserleri ve minberi. 

 

ULU CAMİ’Yİ ÖNEMLİ KILAN ŞAHESERLERİNDEN BİRİ DE MUHTEŞEM MİNBERİ

İslâm sanatında kündekâri tekniğinde yapılan minber, Selçuklu üslûbundan Osmanlı üslûbuna geçişin bir şaheseri olarak kabul edilir. Cami ile aynı yaşta olan Abdulaziz oğlu Hacı Mehmed isminde bir sanatkâr tarafından yapılan minber camiyi ayrı bir güzellik katıyor.

Minberin taç kapısında bulunan Ulu Cami’nin tarihi kitabesinde ise; “Murad Han oğlu büyük Sultan Bayezid Han tarafından 802 tarihinde yaptırılmıştır.” yazısı bulunmakta. Cami minberinin miladi olarak ta 1399 yılında yapıldığı biliniyor.

MİNBERE İŞLENEN GÜNEŞ SİSTEMİ

Minberin mihrap tarafında bulunan kabartmaların güneş sistemini sembolize ettiği düşünülüyor. Bu da 1399 yılında güneş sisteminin bu minbere sembolize edilmesinin Osmanlı’da henüz o dönemde ilmî seviyenin ne kadar ileri oluğunu gösteriyor. O tarihte Hıristiyan Avrupa dünyası ise dünyanın yuvarlak olduğunu dahi reddediyordu. Zamanla siyaha boyanmış minber, orijinal haline dönüştürmek ve üzerindeki sedef kakma işlerin ortaya çıkarılması için 2008 yılında restorasyon yapıldı.

AYET SAYISINCA PARÇADAN OLUŞAN MİNBER

Güney Marmara Rehberler Derneği (GÜMRED) eski Başkanı Ersen Yelkenkaya, Ulu Cami’deki minberin 6 bin 666 parçadan, kündekâri denen yöntemle çivisiz, tutkalsız, üçgen, kare ve dikdörtgen parçaların birbirine geçirilmesi ile yapıldığını belirtti. 

Yelkenkaya, bir şaheser olan minberin, Tebrizli usta Abdulaziz oğlu Hacı Mehmed tarafından yaptırıldığını belirterek, “Minberin ayrıca alt taraflarında tam 24 tane kapı var. 12’şer sağda ve solda, doğuda batıda ve üçer tane de başlangıç giriş ve çıkış olmak üzere arkada bulunur.” dedi.

GÜNEŞ SİSTEMİNİ GÖSTEREN SANAT ESERİ

Ayrıca, minberde güneş sisteminin de işlendiğini belirten uzman rehber Ersen Yelkenkaya, şunları söyledi: “Ayrıca burada çok güzel bir astroloji bilmek lazım. Ay, güneş jupiter, saturn, venus, neptün aynı bölgede toplanmış ama en son bulunan plüton ise en arkadaki yerde gösterilmiştir. Güneş sistemi, yörüngesi ile aynı şekilde yerlerine oturtulmuştur. Bu 14. yüzyılda yapılmış bir eser. O tarihte burayı yapan kişinin astrolojik bilgisi ne kadar yüksekmiş. Bundan 650 yıl sonra Galile dünya güneşin etrafından dönüyor dediği için aforoz edildi kilise tarafından. Demek ki İslam dünyası ne kadar önceden bunlardan haberdardı.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X