‘Ulu Hakan’ anıldı

Osmangazi ve Yıldırım belediyeleri Osmanlı padişahlarından 2. Abdülhamid’i vefatının 100. yılında gerçekleştirdikleri etkinlik ve konferanslarla andı.

‘Ulu Hakan’ anıldı

Yıldırım Belediyesi’nin Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlediği  ‘Vefatının 100. Yılında 2. Abdülhamid Han’ konulu programa Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ev sahipliği yaptı. Programda; moderatörlüğü gazeteci yazar Hikmet Genç yaparken, Hukuk Tarihçisi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Sosyal Siyaset ve Sosyoloji Araştırmacısı Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Teyfur Erdoğdu konuşmacı olarak yer aldı. 

“TARİHİMİZİ YANLIŞ ANLATTILAR”…

Küresel güçlerin bazı hatalı bilgileri doğruymuş gibi anlattıklarını vurgulayan Başkan Edebali, “İngiliz ve Fransız yazarlar, Abdülhamid Han’ı kızıl sultan diye anlattılar. Ülkemizde de maalesef belirli dönemlerde Abdülhamid Han’a bakış çok olumlu olmadı. Oysa Sultan Abdülhamid Han’ın esas lakabı ‘Ulu Hakan’dır. 33 yıl boyunca bir imparatorluğu, bu kadim medeniyeti ayakta tutmak için büyük bir çaba sarf etmiştir” diye konuştu. Sultan Abdülhamid Han’ döneminin çok fazla bilinmediğini hatırlatan Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci de, “Sanki sonraki nesillere kasıtlı olarak Sultan Abdülhamid devri bildirilmemiş, böyle bir devir sanki yaşanmamış” dedi. 

“TARİHE SOĞUKKANLI BAKILMALI”…

Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, “Abdülhamid Han’ın önemi Türkiye ile beraber tüm hilafet topraklarında yeni anlaşılmaktadır. Ancak Türk Tarih Kurumu hala ‘Abdülhamid diktatördür’ diyor. Bu hatadan dönülmelidir” derken, Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu ise, tarihe bakışta soğukkanlı ve sakin olunması gerektiğinin altını çizdi. Erdoğdu, “Mustafa Kemal Atatürk, Sultan 2. Abdülhamid hayranıdır. Ondan çok fazla devlet adamlığı hakkında taktik öğrendiğini hatıralarından biliyoruz. Tarih bizim elimizde eğer ona soğukkanlı yaklaşabilirsek güç olarak yansıyacaktır” dedi. 

“EĞİTİM KURUMLARI AÇMIŞTIR”…

Osmangazi Belediyesi’nin Seyyid Usul Kültür Merkezi’nde düzenlediği ‘Vefatının 100’üncü Yılında Sultan Abdülhamid’ konulu konferansa konuşmacı olarak Dr. Sefer Özdemir katıldı. Sultan Abdülhamid Han’ın, diğer ülkelerin Osmanlı üzerindeki baskılarının en üst seviyede çıktığı bir dönemde tahta çıktığına vurgulayan Özdemir, “Sultan Abdülhamid Han’ın tahta çıkmasından kısa bir süre sonra patlak veren 1877-1878 Rus Savaşı’nda Osmanlı büyük ölçüde toprak kaybı yaşadı. Sultan, 1909 yılında tahttan indirilinceye kadar devlet neredeyse hiç toprak kaybı yaşamamıştır. Sultan Abdülhamid Han, iyi eğitim almış ve birkaç dil bilen, dünya diplomasisinin en zirvesinde yer alan bir padişahtı. Sultan Abdülhamid’in diplomatlığı diğer ülkelerin devlet adamları ve büyük devletlerin elçileri tarafından örnek alınmıştır. Osmanlı’nın yenileşmesi ve modernleşmesi ile yeni eğitim kurumlarının açılması noktasında önemli çalışmalar yapmıştır. İstanbul Üniversitesi, onun döneminde açılmıştır” şekinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X