Uludağ Üniversitesi bir ilke daha imza attı

Uludağ Üniversitesi, su ürünleri hastalıkları teşhisi konusunda ruhsat alan ilk üniversite oldu.

Uludağ Üniversitesi bir ilke daha imza attı

Uludağ Üniversitesi , su ürünleri hastalıklarının tespiti konusunda Türkiye’de teşhis ruhsatı alan ilk üniversite oldu. Ruhsat alan Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Anabilim Dalı Laboratuvarı törenle hizmete açıldı. Tören öncesi davetlilerle bir araya gelen Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Engin Kennerman, insanların sağlıklı beslenmeye gün geçtikçe daha da önem verdiğini söyledi. İnsanların protein konusunda ilk seçeneğinin hayvani protein olduğuna dikkat çeken Kennerman, “Son zamanlar kırmızı et kullanımı tartışılmaya başlandı. İnsanlar beslenmede daha çok beyaz ete yöneldi. Beyaz ette de ilk alternatif tavuk daha sonra ise su ürünlerini görüyoruz. Balık ihtiyacanı daha öncelerinde avcılık ile karşılarken, şimdiler de ise yetiştiricilikle karşılamaya başladık. Bu amaçla su ürünleri sektörü özellikle Trükiye’de önemli yatırımlar yapılmaya başlandı” diye konuştu.

Su ürünlerin hayvanları hastalıklarının teşhis ve tedavi koruma kontrolünde yetkilendirilen veteriner hekimlere bu konuda büyük iş düştüğünü belirten Kennerman, “Bu kanun gerçekten bizim için çok iyi oldu. Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) tarafından 2010 yılında akredite başarısını göstermiş bir fakülteyiz. Eğitimde kalitenin ne denli önemli olduğunun farkında olan fakültemiz. EAEVE’nin de kriterleri doğrultusunda 2010 su ürünleri hastalıkları ana bilim dalını da kurdu. Su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli olan, hasta populasyonun tedavisinde ziyade hastalık çıkışının önlenmesidir. Yani koruyucu hekimlikle balıkların sağlıklı kalmasının sağlanmasıdır. Bugün açılışını düzenlediğimiz projemizin çıkış noktasını da buradan almaktayız.” dedi.

Uludağ Üniversitesi içerisinde veteriner fakültesinin ayrı bir yeri olduğuna dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Müfit Parlak, veterinerlik fakültesinin Uludağ Üniversitesinin kuruluşundan bugüne kadar en önemli fakültelerin başında geldiğini söyledi. Parlak, “Su ürünleri hastalıkları ana bilim dalımız çok yeni bir ana bilim dalı, fakat kısa zamanda bugünlere geldi. Türkiye’de yetiştiricilik yoluyla üretimi yapılan alabalık, deniz levreği, çipura gibi su hayvanalarının hastalıkları, teşhis ve tedavileriyle ilgili çalışmalarda bulunan ve bu alanda lisans ve lisansüstü eğitim verilen Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Su Ürünleri Hastalıkları Anabilim Dalı kaliteli bir laboratuvara kavuştu” dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren’in de katıldığı törenle laboratuvar hizmete açıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X