Uludağ Üniversitesi’nde 11 dekan istifa etti

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) talebi üzerine, Uludağ Üniversitesi’nde 11 dekan istifa etti.

Uludağ Üniversitesi’nde 11 dekan istifa etti

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) talebi üzerine, ülkedeki bütün devlet ve vakıf üniversitelerinde dekanların istifaları istenmişti. Bursa Uludağ Üniversitesi’nde 11 dekan istifa etti.

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YÖK’ün talimatının akademisyenlere iletildiğini belirtti.

Üniversitedeki 11 fakültenin dekanından istifalarının talep edildiğini anlatan Gönen, dekanlarla görüşüldüğünü ve istifaların alınmaya başlandığını kaydetti.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan da YÖK’ün talebini dekanlara ilettiklerini, 17 dekanın da istifalarını kendisine sunduğunu söyledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, YÖK’ün bütün dekanların istifasını istemesini, yeniden değerlendirme için doğru bir yaklaşım olduğunu dile getirdi.

Acer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 fakültedeki dekanlardan istifalarının talep edildiğini belirterek, bu kararın bütün üniversiteleri kapsadığını ifade etti.

YÖK’ün aldığı bu kararda amacın her dekanlığın tekrar değerlendirilmesine imkan vermek olduğunu işaret eden Yücel Acer, şunları dile getirdi:

“Dekanları üniversite rektörlüğü teklif ediyor ama atamasını YÖK yapıyor. Dolayısıyla bazen rektörler istemese de bazı dekanlarla çalışmak zorunda kalıyorlar. YÖK tarafından atandığı için veya açık somut bir gerekçe olmadığı zaman bazen YÖK’ün görevden almasında bazen sıkıntılar olabiliyordu. Ama burada tabi somut bir tehdit ve tehlike var. YÖK, her bir dekanlığın yeniden gözden geçirilmesini düşünmüş. Bence bu doğru bir süreç. Her bir dekan tekrar, bu anlamda, bu paralel yapılanma ve diğer şebekelerle bağlantısı anlamında tekrar gözden geçirilecek ve tekrar bir süreç yaşanacak. Bizim üniversitemizde aslında öyle bir sıkıntı yok ama YÖK’ün tamamını gözden geçirmesi de doğru bir yaklaşım. Bence en azından sorunlu olan yerlerde bu sorunların giderilmesi anlamında doğru bir süreç.”

ÇOMÜ’de görevli her bir dekanı gözden geçirip, sakıncalı görülenlerin görevden ayrılmalarını sağladıklarını, halen yeni dekanların görevde olduklarını, ÇOMÜ’de de değerlendirmelerin yapıldığını dile getiren Acer, şöyle devam etti:

“Bizim üniversitemizde haklarında dava açılmış 6 öğretim üyesine görevden uzaklaştırma kararı vermiştik zaten. Onun dışında şu anki çalışmamız, böyle bir darbe girişimini gerçekleştiren yapılarla ilişkisi olduğundan şüphelendiğimiz çalışanları, öğretim elemanlarını tekrar gözden geçiriyoruz. Yani o anlamda sakıncalı bulduklarımızla ilgili yasal işlemler yapmaya başlayacağız çok kısa bir süre içerisinde.”

“Darbe girişimi”

Yücel Acer, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili olarak ise şu değerlendirmede bulundu:

“Ben bu darbeyi, basitçe planlanmış, çok basitçe icra edilmiş ve bir azınlığın gerçekleştirmeyi düşündüğü bir şey olarak görmüyorum. Gerçekten ülkeye, özellikle de milletin kendi iradesiyle seçtiği Cumhurbaşkanı’na, Meclisi’ne, hükümetine saldıran çetelerin, özellikle Fetullahçı terör örgütü başta olmak üzere bunların yuvalandıkları yerler, kurumlar ve özellikle dış bağlantılar anlamında güç kazandıklarını biliyorum ben. Bu bir günde yatıştırılmış, bitmiş, dolayısıyla ciddiye alınmaması gereken bir şey değil, kesinlikle ülkeye yönelmiş en büyük tehditlerden, saldırılardan birisi olarak kabul edilip bence bir mücadele sürecinin, ayıklama sürecinin kurumlarımızda yapılması lazım. Hatta dış bağlantıların üzerinde özellikle durulması lazım. Bu bağlamda ABD’den Fetullah Gülen’in iadesinin istenmesi de doğru bir yaklaşım. Öte yandan, başka bağlantıların tespit edilerek deşifre edilmesi, ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların yapılması bu mücadelenin önemli bir parçası olacaktır.”

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu da üniversite bünyesindeki 5 dekanın istifa dilekçesinin alındığını ve bunun YÖK’e sunulduğunu bildirdi.

Eruslu, YÖK’ün bu hafta içinde dekanların görevlerinin sonlandırılması sürecini tamamlamasını beklediklerini ifade etti.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, 6 fakülte dekanının istifalarını istediklerini söyledi.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, 10 fakülte dekandan istifa dilekçelerini talep ettiklerini kaydetti.

Uludağ Üniversitesinden 13, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden de 11 dekanın istifasının talep edildiği öğrenildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X