‘Uluslararası Sağlık Haberciliği Eğitimi’ başladı

AA ve SESRIC işbirliğiyle İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerdeki sağlık haberleri yapan ve yapacak gazetecilere yönelik düzenlenen “Uluslararası Sağlık Haberciliği Eğitimi” başladı.

‘Uluslararası Sağlık Haberciliği Eğitimi’ başladı

Anadolu Ajansı (AA) ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) işbirliğiyle İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkelerde sağlık haberleri yapan ve yapacak gazetecilere yönelik düzenlenen “Uluslararası Sağlık Haberciliği Eğitimi” başladı.

Arnavutluk, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Fas, Somali, Pakistan, Lübnan, Kazakistan ve Türkiye’deki farklı kurumlardan gelen gazetecilerin katıldığı eğitim, 8-18 Ağustos tarihleri arasında Çukurambar Point Hotel’de düzenleniyor.

İİT örgütlerinin temsilcileri, sağlık gazeteciliği uzmanları, üniversitelerden gelen deneyimli akademisyenler ve AA’nın tecrübeli habercileri tarafından gerçekleştirilecek eğitim, gazetecilerin sağlık hizmetlerinin geliştirilmesini ve İİT üyesi ülkelerdeki sağlık konularının mevcut durumu daha geniş bir biçimde anlamasını sağlamayı amaçlıyor.

İslam ülkeleri arasındaki iş birliğine katkı sunacak eğitimlerle, sağlık habercileri arasında ortak ağlar oluşturulması, ülkelerdeki sağlık hizmetleri ve buna bağlı medyanın etkin kullanımının katılımcılara öğretilmesi ile ülkelerin birbirini doğru tanımasının sağlanması, İİT’nin farklı ülkelerdeki sağlık hizmetlerinin gazetecilere aktarılması da planlanıyor.

Ayrıca, eğitim sonunda, katılımcıların, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine medyayı dahil edebilmesi, İİT ülkelerinde sağlık hizmetleri hakkında etkileyici haberler yazabilmesi, haberini uluslararası sağlık hukuku çerçevesinde ele alabilmeleri, haberini görsellerle destekleyebilmeleri, İİT ülkeleri için öncelikli sağlık konularına ilişkin bilgi verebilmeleri, sağlık alanındaki çıkar çatışmalarının değerlendirilmesi için gerekli bilgileri sunabilmeleri, tıbbi raporlar ve sağlık istatistiklerini yorumlayabilmeleri hedefleniyor.

Eğitimde, gazetecilerden de bu hizmetlerin haberleştirilmesi konularında destek istenecek ve İslam dünyası için konunun önemi vurgulanacak.

Eğitim dilinin İngilizce olduğu ve katılımcalara anında çevirinin yapıldığı eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilecek.

“Toplumlar arasında gönül köprüleri kurulmaktadır”

AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş, açılış dersinde yaptığı konuşmada, AA’nın 13 dilde yayın yapan, bin 500’ün üzerinde ulusal ve uluslararası abonesi olan dünyanın sayılı haber ajanslarından birisi olduğunu belirtti.

Ana hizmet alanı habercilik olan AA’nın uluslararası işbirliklerine büyük önem verdiğini vurgulayan Çetinkuş, “Bu işbirlikleri ile dost ve kardeş ülkeler başta olmak üzere dünyanın farklı noktalarındaki medya kuruluşları aracılığıyla toplumlar arasında gönül köprüleri kurulmaktadır, kurulmaya da devam edecektir.” dedi.

Eğitimin, işbirlikleri çerçevesinde yaptıkları bir faaliyet olduğunu aktaran Çetinkuş, şöyle konuştu:

“İslam ülkeleri arasındaki ilişkilere katkı sunabilmek amacıyla sağlık haberciliği eğitimini düzenledik. İslam ülkelerindeki sağlık habercileri arasında bir ağ oluşturmayı hedefledik. Sağlık hizmetleri ve buna bağlı olarak medyanın etkin kullanımını amaçladık. Sağlık konusu, insanoğlunun en çok önem verdiği konuların başında gelmektedir. Bu önemli konu ancak dünyada kuvvetli bir kamuoyu oluşturduğunda anlam kazanacaktır. Bunun için de sağlık haberciliğinin kaynağa ulaşabilmesi, haberleri toplum yararı doğrultusunda yazması, sağlıkta görselin gücünü kavraması, yeni medyayı ve sosyal medyayı doğru kullanması, tıbbi terminolojiye hakim olması, uluslararası sağlık hukukunu bilmesi, habercilerin dünyada sağlık kamuoyu oluşturmasında büyük rol oynayacaktır. 10 gün boyunca vereceğimiz eğitim bunları kapsamaktadır.”

“Farkındalık sağlayacak”

SESRIC Eğitim ve Teknik İşbirliği Dairesi Başkanı Mehmet Fatih Serenli ise kamuoyunda medyanın çok önemli bir nüfusa sahip olduğunu söyledi.

Günümüzde kitle iletişim araçları ile bilgi iletiminin de hızlandığını aktaran Serenli, küresel sağlık sorunlarının herkesi meşgul ettiğini, sağlık gazeteciliğinin etkili hale geldiğini belirtti.

Sağlık gazeteciliğinin, sağlık öykülerinin yaygınlaştırılmasını sağladığını vurgulayan Serenli, “İyi gazeteciler olmazsa insanların sağlık sorunları gerekli ilgiyi göremeyecektir. Sağlık hizmetlerinin değişimi, tıbbi uygulamalar hükümet politikalarını etkiliyor.” diye konuştu.

Serenli, sağlık gazetecilerinin, İTT ülkeleri arasındaki sağlık araştırmaları ve bilgi alışverişlerindeki eksikliğin de giderilmesine de katkı sağlayacağını kaydetti.

Eğitimin amacının katılımcıların sağlık gazeteciliği becerilerini geliştirmek olduğunu ifade eden Serenli, İTT ülkelerinde ve diğer ülkelerde ana sağlık konularında farkındalık sağlamanın da hedeflendiğini dile getirdi.

SESRIC’in sağlık programları konusunda yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi veren Serenli, eğitim programları düzenlemeye devam edeceklerini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X