‘Umarım makul çizgiye gelir’

Moskova’dan gelen ‘Türkiye ile kriz geçici’ mesajını değerlendiren Davutoğlu, ‘Ümit ederim Rusya liderliği de makul çizgiye gelir ve gerekli adımlar atılır’ dedi.

‘Umarım makul çizgiye gelir’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın “Rusya ile Türkiye arasındaki kriz geçici” ifadelerini değerlendirirken, ‘Gerçekten bu krizin geçici olduğuna biz de inanıyoruz ve rasyonel düşünen bütün Türk ve Rus yetkililerin, başta liderler olarak bizlerin tarihi ve coğrafi bakımdan Türkiye ve Rusya’nın iyi ilişkiler geliştirme zorunluluğuna inandığımızı ifade etmek isterim. Ümit ederim Rusya liderliği de bu konuda rasyonel makul bir çizgiye gelir ve bu krizi aşmak için gerekli adımlar karşılıklı olarak atılır’ dedi.

Davutoğlu, Ürdün’ün başkenti Amman’a gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesinde Atatürk havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. ‘Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü katıldığı bir radyo programında Suriye meselesi ilgili düşüncelerini anlatırken ‘Türkiye ile ilgili kriz geçici’ diyor, bu durum ile ilgili değerlendirme yapar mısınız ?’ sorusuna Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

BÖYLE DEVAM ETMEZ

‘Türkiye’nin hava sahasının ihlal edilmesi sonucu ortaya çıkan bir durum olduğunu ve o anda Rus uçağı olduğu bilinmeksizin angajman kuralları çerçevesinde pilotlarımızın kendilerine verilen vazifeyi yaptığını ifade ettik. Yani bunun Türk-Rus ilişkilerinde kalıcı ve köklü bir husumet ilişkisinin sonucu olmadığını hep ifade ettik geçici bir durumdur diye. Ama maalesef bizim bu tutumumuza rağmen çoğu zaman Rusya’dan gelen ifadeler aksine bu krizi derinleştirmeye yönelik ifadeler olmuştu. Bu ifade o anlamda olumlu değerlendirdiğimiz bir ifadedir. Gerçekten bu krizin geçici olduğuna biz de inanıyoruz ve rasyonel düşünen bütün Türk ve Rus yetkililerin, başta liderler olarak bizlerin tarihi ve coğrafi bakımdan Türkiye ve Rusya’nın iyi ilişkiler geliştirme zorunluluğuna inandığımızı ifade etmek isterim.

ORTAK ÇIKARLARIMIZ

Çünkü bu coğrafyayı değiştiremeyiz, bu coğrafya etrafındaki mücavir alanlardaki ortak çıkarlarımızı yok sayamayız. Ümit ederim Rusya liderliği de bu konuda rasyonel makul bir çizgiye gelir ve bu krizi aşmak için gerekle adımlar karşılıklı olarak atılır. Bu lafzi bu şekilde değerlendirilebilinir ama siyasi olarak nasıl bir arka plan olduğunu önümüzdeki günler gözleriz.’

ABD Kongresi’nin yayın organı “Özgürlük Radyosu” istasyonuna cuma günü konuk olan Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, “Rusya’nın Suriye’de harekât başlatmakla sadece Türkiye ile ilişkilerini bozduğu yaklaşımı doğru değil. Suriye’de müdahalemiz sayesinde taraflar masaya oturtuldu ve ateşkes ilan edilebildi. Türkiye ile kriz ise geçici” ifadesini kullanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X