Umudun başbakanı

Seçimlerin üzerinden 24 saat geçmeden Yunanistan’da yeni hükümet için koalisyon kuruldu.

Umudun başbakanı

Siriza lideri Çipras, ülkenin kurtarma programına karşı çıkan sağcı bir partiyle koalisyon için anlaşmaya vardıktan sonra başbakanlık yeminini etti.Yeni kabinenin bugün açıklanması bekleniyor.

Yunanistan’da meclis seçimlerinin galibi Siriza ile kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sağcı Bağımsız Helenler partisi koalisyon kurma konusunda anlaştı. 

Bir önceki iktidar partisi Yeni Demokrasi’den ayrılan milletvekillerin kurduğu ANEL partisi (Bağımsız Helenler) başkanı Panos Kommenos,  dün sabah Siriza genel merkezinden ayrılırken, ülkesinin yeni bir hükümeti olduğunu söyledi. Siriza lideri Aleksis Çipras da dün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi. 

Henüz resmi olmayan sonuçlara Siriza parlamentoda 149 milletvekiliyle temsil edilme hakkı kazanmıştı. ANEL’in ise koalisyona 13 milletvekiliyle katılacak. ANEL, kemer sıkma politikalarına tıpkı Siriza gibi karşı, ancak kiliseyle ilişkiler ve mülteciler gibi sorunlarda sağcı politikaları savunuyor.

MECLİSTE  3 TÜRK VEKİL

Batı Trakya Müslüman Türk azınlık, Yunanistan’da pazar günü yapılan erken genel seçimlerde Gümülcine’den 2 ve İskeçe’den de 1 olmak üzere toplam 3 milletvekili adayını parlamentoya göndermeyi başardı. 

Böylece Yunan tarihinde Türkler ilk kez aynı partiden iki milletvekili seçti. Gümülcine’den 1996-2000 döneminde milletvekilliği yapan Dr. Mustafa Mustafa ve 2012-2014 döneminde milletvekilliği yapan Dr. Ayhan Karayusuf meclise girmeyi başardı. 

Batı Trakya Müslüman Türk azınlığın en yoğun yaşadığı ikinci il olan İskeçe’den geçen dönem (2012-2014) Siriza milletvekili olarak görev yapan Hüseyin Zeybek, yine meclis çatısı altında azınlık sorunlarının çözümü için çalışmayı sürdürecek. Hem Gümülcine hem de İskeçe’de azınlık oylarının tamamına yakının Siriza partisine gitti. 

İNCİL’SİZ YEMİN TÖRENİ

Ateist olduğu bilinen Aleksis Çipras, dün sadece Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın önünde siyasi yemin etti ve Başpiskopos’un huzuruna çıkmadı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Karolos Papulyas huzurunda yemin eden Çipras, ‘her zaman Yunan halkının çıkarlarına hizmet edeceğine’ dair söz verdi. İncil’e el basmadan yemin eden 40 yaşındaki Çipras, Yunanistan’da son 150 yılda başbakanlık görevine gelen en genç isim oldu.

‘KIZIL ŞAFAK’

Yunanistan’da Siriza’nın yüksek bir oy oranıyla aldığı seçim zaferi Avrupa’da da büyük yankı uyandırdı. Avrupa’daki sol partiler, başta önümüzdeki aylarda sandığa gitmeye hazırlanan ve anketleri önde götüren İspanyol Podemos hareketi olmak üzere, Siriza’yı bu başarısından dolayı kutlayarak, Yunanistan’dan esen rüzgarı arkalarına alma dileğinde bulundu. 

İspanyol Podemos lideri Pablo Iglesias, ‘Korku son buldu ve umut başladı. Yapabiliriz ve kazanacağız’ derken, Alman Sol Parti (Die Linke) lideri Katja Kipping, ‘Sonuçlar, sosyal bir felaket ve büyük bir sorumsuzluk olan ekonomik kesinti diktasının açık bir reddini gösteriyor. Siriza’nın zaferinin Avrupa için kızıl bir şafak olmasını umuyoruz’diye konuştu. Ünlü İngiliz müzisyen Bill Bragg ise, ‘Siriza, kemer sıkma kısır döngüsünün sona erdiğini ilan etti. Başka bir dünya mümkün’ diyerek tepkisini dile getirdi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X