Umutlar fasulyeye kaldı

Sezonun ilk ürünü olan bezelyeden kalite düşüklüğü nedeniyle umduğunu bulamayan çiftçiler, yoğun yağışların etkisi altında kalan biberde de aynı olumsuzluğu yaşamaktan korkuyor.. Pazara sunulan ve kalitesinde düşüş görülmeyen taze fasulye ise çiftçinin te

Umutlar fasulyeye kaldı

GÜRHAN ADANA

Yoğun yağışların bezelyede kaliteyi düşürmesi, Yenişehirli çiftçiyi sıkıntıya sokarken, bu üründen umduğunu bulamayan üreticinin imdadına taze fasulye yetişti. Çiftçinin ilk etapta fasulye satışından elde ettiği kazançla umutlandığını bildirildi.

Taze fasulyenin yağışlardan etkilenmediğini söyleyen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu durumun fiyatlara yansıdığını belirtti. 

Biber çeşitlerinin ise ay sonunda satışa sunulacağını belirten Aktaş, yoğun yağışların bu ürünü de olumsuz etkilemesinin beklendiğini kaydetti.

Son 2 ay boyunca görülen mevsim normallerinin üstündeki yağışların etkisiyle bezelyenin kalitesinin düştüğünü vurgulayan Aktaş, ‘İlkbahar yağışlarıyla sevinmiştik, ancak bu yağışlar uzun sürünce sezonun ilk ürünü olan bezelyede çürümeler başladı. Sözleşmeli ekim yapan çiftçiler kilosunu 90 kuruştan, ürününü tüccara verenler ise 1,5 TL’ye kadar çıkan bedellerden ürününü sattılar. Bezelye bu yıl para kazandırmadı’ dedi.

Geçen yıl tüccara, taze fasulyenin kilosunun 80-120 kuruştan satıldığını hatırlatan Aktaş, bugünlerde toplanmaya başlanan ürünün kilosunun 1,5-2 TL’ye alıcı bulduğunu anlattı. Aktaş, taze fasulyelerin aşırı yağışlardan etkilenmemesinin çiftçinin tek tesellisi olduğunu ifade etti.

BİBER ÜRETİCİSİ HASATI BEKLİYOR

Çiftçinin, bezelyedeki gibi sıkıntı yaşamaktan endişe ettiğinin dile getiren Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş Aktaş, temmuzun son haftası başlayacak olan hasat öncesi verim ve kalitenin düşmesinin beklendiğini vurguladı. 

Aktaş, ‘1. el dikimi yapılan biberler, her yıl temmuzun son günleri toplanmaya başlanıyor. Şu günlerde biberde yağışlardan ve hava koşullarından dolayı verim ya da kalite kaybı beklentisi var. Aşırı yağışlar yüzünden bazı bölgelerde fidenin dip bölümlerinde biriken sular, köklerde çürümeye neden oldu. Zararın boyutlarını bugünden tahmin edemiyoruz’ dedi.

     

     

     

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X