UÜ Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta bir konuşma yapan Prof. Dr. Ortaylı, tarihi kapalı çarşıların dünyadaki örnekleriyle ilgili bilgiler verdi.
Özellikle Ayasofya Camisi ve benzer tarihi eserlerde kullanılan mimari tekniklere değinen Prof. Dr. Ortaylı, öğrencilere daha çok araştırma yapmaları konusunda öğüt verdi.
Selçuklu devrindeki kervansarayları da anımsatan Ortaylı, “Dünyanın en büyük sanayi merkezlerinden birini, benim gençliğimden bu yana benim hayatımın içinde kurduk. Çok para kazanıyoruz ve çok problemler yaratıyoruz.” diye konuştu.
Prof. Dr. Ortaylı, halkın bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Her sefer bu şehir ve çevresindeki tabiatın ve tarihin tahribatını görmekle ömrüm geçiyor. Bunun sona gelmesi gerekir. Türkiye halkı o kadar bilinçlenecek ki hayatın sadece artan i̇hracat ve zengi̇nli̇kten deği̇l, aynı zamanda yaşadığımız çevreden ve korumak zorunda olduğumuz tari̇hten i̇baret olduğunu anlayacak. Bu en önemli̇ unsur ve bunu yapmak i̇çi̇n de dünyayı yeni̇den düzenlemek gerekecek. Bu çok açık bi̇r şey. Bunu yapmadığımız takdi̇rde i̇lk önce ruhen hastalanmaya başlarız sonra da fi̇zi̇ki̇ hastalıklar arkasından geli̇r, bu kaçınılmaz bi̇r durum.”
Bu arada, konferans öncesinde, salonda ayakta duracak yer de kalmayınca görevlilerin kapıları kapaması üzerine, bina dışında kalan öğrenciler yer bulma umuduyla kapı önünde bekleyişini sürdürdü.