Üretici devlet desteği bekliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik’in bir süre önce, çiğ süt üreticisini destekleme kararı aldıklarını açıklamasının ardından, Yenişehir’li üreteci devlet desteğini bekliyor.

Üretici devlet desteği bekliyor

GÜRHAN ADANA

Çiğ süt üretiminde bütün emeği veren çiftçi olmasına rağmen, üretmek için kullandığı girdilerin ne de sütün satış fiyatını belirleyebiliyor. 

Hükümet bu amaçla zor durumda kalan üreticiyi destekleme kararı aldı. Bir süre önce Karacabey’de açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, süt üreticileri için ‘Sanayicinin rekabetini ve gücünü artırmak için çiğ süt için süt üreticisinin destekleme kararını aldık’ müjdesini vermişti. Üreticinin şimdiki beklentisi ise bu desteğin bir an önce açıklanması. 

Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, süt üreticilerinin bugünlerde açıklanması beklenen devlet desteklerini beklediğini belirtti. 

Sütün litresinin yılbaşına kadar firmalara 1 TL 15 kuruştan satıldığını hatırlatan Tuna, ‘Sütün fiyatını belirleyen Ulusal Süt Konseyi, ürünün firmalar tarafından alım fiyatında bir değişiklik yapmadı. 6 ay boyunca sütün litresi firmalara yine 1 TL 15 kuruştan satılacak’ dedi. 

MALİYET ARTIYOR

Sütte maliyetlerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Tuna, süt üreticilerinin güçlükler yaşadığını anlattı. Tuna, ‘Maliyetler, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği, ülke genelinde geçerli olan süt satış fiyatlarına yaklaştı. Şimdi tüm gözler, süte verilmesi planlanan desteklere çevrildi. Bu desteklerin, neler olduğunun merakı içindeyiz’diye konuştu

SÖZLEŞME İMZALANIYOR

Yeni uygulamaya göre süt üreticileriyle alıcı firmalar arasında Süt Tedarik Sözleşmesi uygulanmaya başlandığını söyleyen Tuna, “Bursa bölgesinin dışında bazı bölgelerdeki firmaların sütü Konsey’in verdiği fiyatın altında aldığı iddiaları üzerine bu uygulama başlatıldı. Artık her firma, Konsey’in belirlediği bedel üzerinden ödemelerini yine belirlenen zamanlarda yapmak zorunda kalacak. Birlik olarak Yenişehir’deki süt firmalarıyla sözleşme imzalamaya başladık’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X