Üreticilere buzlanma ve don uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin yetersiz yağış ve yalancı bahar korkusu yaşadığını belirterek, üreticileri buzlanma ve zirai don riskine karşı uyardı.

Üreticilere buzlanma ve don uyarısı

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarında yeterli yağış almayan buğday, arpa, kırmızı mercimek ve ekimi yapılan yem bitkilerinin gelişimi için mart ve nisan yağışlarının kurtarıcı olacağını belirtti. Ancak çiftçinin yetersiz yağış ve yalancı bahar korkusu yaşadığına işaret eden Bayraktar, ”İlkbahar ekimlerini yapacak çiftçi yetersiz yağıştan, meyve üreticileri de ağaçların erken çiçek açmasından tedirginlik duyuyor” dedi. 

Bayraktar, gelecek hafta itibarıyla Marmara’nın güneyi, Karadeniz’in iç kesimleri, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde havanın açmasıyla gece sıcaklıklarının hissedilir derecede düşeceğini dile getirdi. Bayraktar, ”Buzlanma ve zirai don riski oluşacağı tahmin ediliyor. Zirai faaliyetle uğraşan üreticilerimiz ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor. Bölgelere göre değişmekle beraber henüz son poliçe müracaat tarihi geçmeyen bazı meyve türlerinde tarım sigortası yaptırılması üreticilerimiz açısından son derece önemlidir. Üreticilerin aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri ve önlemleri zamanında almaları gerekir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X