Üreticinin umudu ayçiçeğinde

Meyvecilikten yüzü gülmeyen üreticiler, yağlık ayçiçeğinden umutlu. İnegöl’de geçen yıla oranla ekimde yüzde 100’lük bir artış olduğu ve bölgede 12 bin dönümde 5 bin kilo ayçiçeği ekimi yapıldığı bildirildi.

Üreticinin umudu ayçiçeğinde

Türkiye’nin en önemli ayçekirdeği yetiştirme merkezi olan İnegöl’de üretici umutlu. 

Ayçiçeğinde geçen yıla oranla ekimde yüzde 100’lük bir artışın olduğunu ifade eden İnegöl Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin, ‘Geçen yıl dönümde 330 kilo verim alındı. Bu yılda aynı oranda ürün almayı bekliyoruz’ dedi. 

Geçen yıl 2 bin 250 kilo civarında ayçiçeği tohumu sattıklarını ifade eden Girgin, ‘Bu yıl bu rakam yaklaşık bir ton arttı. 3 bin 300 ile 3 bin 400 kilo civarında tohum sattık. Dışarıdan da yaklaşık bir ton civarında satışta yapıldı. Yani İnegöl’de bu yıl 4 bin 500 ile 5 bin kilo arasında tohum satıldı. Önümüzdeki yıl yağlık ayçiçeğine çiftçilerin yöneleceğini düşünüyorum’ dedi.

FİYAT BEKLENTİSİ

Ağustos ayı sonuna doğru hasadın başlayacağını belirten Ali Rıza Girgin, ‘Şu an henüz bir fiyat ortada yok. Yağ oranlarına göre de fiyatlar değişiyor. Geçen yıl yüzde 40 oranlı yağlık ayçiçeği bin 600 lira iken, yüzde 50 oranlı ayçiçeği ise bin 800 lira civarındaydı. Tabi ki bu yıl beklentimiz daha yüksek. Türkiye yağlık ayçiçeğinde ham yağın yüzde 35-40’ını üretiyor. Yüzde 60’ı ithal ediliyor. O yüzden bir sıkıntı var. İnşallah bu yıl açıklanacak rakamlar üreticilerimizi ve ortaklarımızı memnun eder’ diye konuştu.

SON GÜN 15 TEMMUZ

Kooperatif olarak ayçiçeği alımını rekolte beyanına göre yapabildiklerini ifade eden Başkan Ali Rıza Girgin, ‘Rekolte beyannamelerinin dolum süresi de 15 Temmuz 2016 Cuma günüdür. Bu tarihe kadar rekolte beyanında bulunmayan ortaklarımız sıkıntı yaşayacaktır. Ben ortaklarımızın bu konuda duyarlı olmasını bekliyorum. Bu süre zarfında rekolte beyanında bulunmazlarsa, kooperatifimize ürün dönemezler. 15 Temmuz’a kadar rekolte beyanında bulunmalarını bekliyoruz’ şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X