Uruguay’dan 20 bin sığır

Et ve Süt Kurumu tarafından Uruguay’dan ithal edilen 20 bin besilik sığırın İzmir Limanı’ndan besicilere dağıtımına başlandı.

Uruguay’dan 20 bin sığır

Bakanlar Kurulu’nun 400 bin baş besilik sığır ithalatı için yetki verdiği Et ve Süt Kurumu’nun besicilerden topladığı talep sonrası ağustos ayında başladığı ithalat devam ediyor.

Et ve Süt Kurumu’ndan alınan bilgiye göre yetki kapsamında besilik ve kesimlik olmak üzere 300 bine yakın hayvan ithal edildi.

Program kapsamında İzmir, Derince, Bandırma ve Mersin limanlarına yanaşan gemilerden dünden bu yana 60 bin besilik hayvanın besicilere dağıtımı yapılıyor. Uruguay’dan yüklenen çeşitli ırklardaki etçil besilik 20 bin hayvanı taşıyan gemi de İzmir Limanı’na yanaştı.

Hayvanların dünden itibaren çeşitli kentlerden gelen besicilere dağıtımına başlandığı belirtildi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ‘üreticiyi aracılara ezdirmeyecekleri’ yönündeki sözlerinin sonucu olarak besilik sığır ithalatının doğrudan devlet tarafından yapılmaya başlandığına dikkati çekti.

GÜMRÜK VERGİSİ YOK

İthalatın yüzde 15’lik gümrük vergisi olmadan yapıldığını, bu farkın üretici ve tüketiciye fayda olarak döneceğini dile getiren Tunç, ”Ağustos ayında başlayan ithalat kapsamında bugüne kadar 200 bini aşkın besilik hayvan ülkeye giriş yaptı. Besicilerimiz piyasa fiyatlarının altında aldıkları hayvanları yetiştirmeye başladı. İlk giren hayvanlar yavaş yavaş kesimhanelere gönderiliyor. Döviz kurundaki artış maliyetleri artırdı. Ancak bu ithalat sayesinde kur artışının etkileri sınırlı olacak, fiyat artışlarının önüne geçilecek” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X