Spor basınının 97 yaşında vefat eden duayenlerinden Halit Kıvanç için ilk olarak kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin Levent’teki binasında bir tören düzenlendi.
Törene Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Halit Kıvanç’ın eşi Bülbin Kıvanç, oğlu Ümit Kıvanç ve çok sayıda medya mensubu ile sevenleri katıldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, törende yaptığı konuşmada, “Televizyonun olmadığı dönemde bile radyoda naif sesiyle kulaklarımızda, zihinlerimizde iz bırakan bir insan. Dünya hayatı hepimiz için fani, geçici. Asıl olan güzel izler bırakmak. Değerli ailesinin, milletimizin başı sağ olsun” diye konuştu.
TSYD Başkanı Oğuz Tongsir ise “Ailesi sadece TSYD’de tören düzenlenmesini istedi. Halit abiyi hiçbir zaman unutmayacağız. Disiplini, iş ahlakını ondan öğrendik” dedi.
Halit Kıvanç’ın oğlu Ümit Kıvanç da “Babamı bizimle birlikte uğurlamaya geldiğiniz için teşekkür ederiz. Babam işini düzgün yapmaya çalışan biriydi” ifadesini kullandı.
Halit Kıvanç’ın belgeselini yapan Nebil Özgentürk ise konuşmasında, merhum Kıvanç çok adaletli birisi olduğunu vurguladı.
Halit Kıvanç’ın naaşı, Zincirlikuyu Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Törenin ardından Kıvanç’ın naaşı Zincirlikuyu Camii’ne getirildi.
Burada düzenlenen cenaze törenine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un yanı sıra Müjdat Gezen, Uğur Dündar, Haldun Dormen, Erol Evgin, Demet Akbağ, Selim Soydan, Orhan Gencebay, Fatih Altaylı, Ali Kırca gibi çok sayıda ünlü isim katıldı. Halit Kıvanç’ın naaşı öğle namazı müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Törene katılanlardan gazeteci Ali Kırca, “Hepimizin hayatına dokundu. X,y,z kuşağı derler, hep hangi kuşağı yakalarız diye konuşulur. O alfabenin 29 harfine ve 29 kuşağa dokunabilen biriydi. 97 yaşına kadar uzun değil doğru yaşadı. Biz onunla çok şey paylaştık” dedi.
Gazeteci Fatih Altaylı ise “Ben programda duyduğumda gözyaşlarımı tutamadım. Ölüm kaçınılmaz herkesin başına gelecek. Ama böyle bir insanın yeri kolay kolay dolmuyor. Yeni Halit ağabeyler gençlerden gelmiyor. Buna çok üzülüyorum. Bu mirası sahiplenecek kime kalmadı” ifadelerini kullandı.
Erol Evgin de “Halit ağabeyimiz sanat, spor ve Türk halkının kalbinde bir ulu çınardı. Seni ilk ben sundum derdi bana. Çok başka bir yeri vardı. Biz 2005 yılında Halit Kıvanç Gecesi yapalım istedik, saygı gecesi yapalım istedik. Ben telefon ettim, o zaman Bodrum’daydı. ‘Halit Ağabey, senin için bir gece yapmak istiyoruz’ deyince ‘ben gelir katılırım’ dedi. ‘Halit Ağabey, biz senin için gece’ yapacağız deyince, sustu. ‘Şimdi gözyaşlarımı tutuyorum, telefonu kapattıktan sonra ağlayacağım’ demişti” dedi.
Müjdat Gezen “Buradan ablamın cenazesine yetişeceğim dün gece onu da kaybettik. Ben Halit ağabeyin eline doğdum. Benim adım ‘Halit’tir. Onu görüp diğer cenazeye gideceğim” diye konuştu.
Sanatçı Orhan Gencebay ise “Her yere yetişebilen bir insanımızı kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Kendisi çok büyük hizmetler verdi. Bir zamanlar çok görüşürdük çok fazla anımız var”
Haldun Dormen de “10 senedir göremiyordum ama ilk Dormen Tiyatrosu’nu yazan kişi o oldu. Ona çok minnettarım. Nur içinde yatsın” dedi. Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ da “O benim için çok değerli birisiyi. Son yıllarda Bodrum’da aynı yerde yaşıyorduk. Sık sık beraber oluyorduk. Çok büyük bir değerdi. Biliyorsunuz 1925 doğumlu. O aslında cumhuriyetimizin ilk nesli” diye konuştu.
İstanbul’da 18 Şubat 1925’te dünyaya gelen Kıvanç, ilk öğrenimini Fatih İlkokulu, orta ve lise eğitimini ise Pertevniyal Lisesi’nde aldı.
Çalışkan bir öğrenci olan Kıvanç, öğrencilik yıllarında Akbaba ve Şut dergilerinde yazı yazmaya başladı.
Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim gören Kıvanç, mezuniyetinden sonra 3 ay boyunca hakimlik yaptı. Kıvanç, 1944’ten itibaren İstanbul Ekspres, Son Saat, Tan, Milliyet, Yeni İstanbul, Tercüman ve Güneş gazetelerinde sekreter ve yazar olarak çalıştı.