Uzman termik uyarısı

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, kullanılacak son teknolojilerin termik santrallerin olumsuz etkilerini ortadan kaldıramayacağı uyarısında bulundu.

Uzman termik uyarısı

SEYİT GÜNDOĞAN

Bursa’nın göbeğine kurulması planlanan DOSAB Termik Santrali’ne bir tepki de Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden geldi. Bursa Akademik Odalar Birliği yerleşkesinde DOSAB Termik Santrali’nin oluşturacağı zararları anlatan Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Günay, ülkemizde hava kirliliği yaşanmayan bölgenin neredeyse bulunmadığını söyledi.

BURSA’NIN SORUNU HEPİMİZİN SORUNU

Hava kirliliğinin artmasında çevreyi hiçe sayan sanayileşme ve özellikle fosil yakıt kullanımının önemli rol oynadığına dikkat çeken Günay, “Bursa’nın sorununun hepimizin sorunudur. Kömürlü termik santraller konusunda tüm dünyada artan sayıda tepkiler ve bunun paralelinde alınan kararlar bulunmaktadır” diye konuştu. 

Sağlık Çevre Örgütü öncülüğünde yapılan ve HASUDER’in de içinde bulunduğu bir çalışmada, Türkiye’de kömürlü termik santrallerin yol açtığı erken ölümler, kronik hastalıklar ve kalp sorunları nedeniyle oluşan sağlık maliyetlerinin yılda 10.7 milyar lira olarak hesaplandığını ifade eden Günay, buna her yıl en az 2 bin 876 erken ölüm, 3 bin 823 yeni kronik bronşit hastası, 4 bin 311 hastane başvurusu eklendiğini söyledi. Bu çalışmanın Türkiye’de havada asılı toz parçacıklarından kaynaklanan sağlık sorunlarının yüzde 20’sinin termik santrallerde yakılan kömürden kaynaklandığını ortaya çıkardığını vurgulayan Günay, “Bu maliyeti insanımız sağlığı ve yaşamı ile ödemektedir. HASUDER olarak bilimsel kanıtlar ışığında diyoruz ki; başta kömürlü termik santraller ve çimento fabrikaları olmak üzere kömür yakılarak enerji elde edilen yerlerde çevre ve insan sağlığı olumsuz etkilenecektir. Kullanılacak son/yeni teknolojiler bu olumsuz etkileri ortadan kaldıramayacaktır’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X